Universiteit Leiden wordt ’terughoudend’ met de naam ’Sackler’

Universiteit Leiden wordt ’terughoudend’ met de naam ’Sackler’
Leiden

De Universiteit Leiden wordt ’terughoudend’ met het vermelden van de naam van de Amerikaanse ’weldoeners’ Raymond en Beverly Sackler.

Als dank voor de schenkingen van de New Yorkse farmaceut vernoemde de universiteit de begunstigde instellingen naar hem en zijn vrouw. Zo kreeg Leiden in het begin van deze eeuw onder meer een ’Sackler Laboratory for Astrophysics’.

Die namen wil de universiteit niet meer gebruiken. Onlangs zei rector magnificus Carel Stolker op Twitter dat hij ’nadenkt over de naamsvermelding’.

Hij voegde daaraan toe dat ’we daar wel uitkomen’. Inderdaad staat Damian Pargas op de universitaire website nu vermeld als ’hoogleraar Amerikaanse Geschiedenis’, en niet meer als de houder van de ’Raymond and Beverly Sackler leerstoel voor de Geschiedenis en Cultuur van de Verenigde Staten’.

Ook de necrologie die de universiteit in juli 2017 op de website aan Raymond Sackler (1920-2017) wijdde, is niet meer te vinden.

Verslaving

Sacklers bedrijf Purdue verdiende in de Verenigde Staten miljarden dollars met de agressieve verkoop van morfinepillen. Hij stond daarmee aan de basis van een enorme verslavingsgolf. Dagelijks sterven in de VS nu 130 mensen aan een overdosis.

Hoewel Purdue niet als enige verantwoordelijk kan worden gesteld voor deze ’opiatencrisis’, speelde het bedrijf er wel een grote rol in. Het bedrijf is inmiddels zo diep verwikkeld in duizenden rechtszaken, dat faillissement dreigt.

Van zijn opiummiljarden deelde Sackler graag uit. De Universiteit Leiden was weliswaar bij lange na niet de grootste begunstigde, maar heeft volgens de Jaarrekening 2018 nog twee fondsen met zijn naam erop. Daar zit 4,3 miljoen euro in.

Naar aanleiding van de ophef die de donaties van Sackler hebben veroorzaakt, werken de universitaire ambtenaren nu aan een ’Ethische richtlijn acceptatie van donaties’.

De richtlijn is lang in de maak geweest, maar op 26 maart voorlopig vastgesteld door het College van Bestuur. Daarna is het voorgelegd aan de decanen van de faculteiten, die ’enkele wijzigingen’ voorstelden. ,,Deze worden nu verwerkt’’, aldus de universiteitswoordvoerder.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.