Bewoners deel Houtkwartier Leiden vrezen windturbines op schooldak

Bewoners deel Houtkwartier Leiden vrezen windturbines op schooldak
Een voorbeeld van windturbines op een dak, hier op het gemeentehuis van Leiderdorp.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiden

Bewoners van een deel van de Boerhaavelaan en het Swammerdampad hebben bij de gemeente Leiden bezwaar aangetekend tegen het plaatsen van windturbines. Die moeten komen op het dak van vmbo-school Leystede en daar kunnen ze onder omstandigheden lawaai maken.

De buurtvereniging steunt de bezwaren en vindt het niet kies dat de school, onderdeel van Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL), aanvankelijk niets meldde over de turbines.

De gevaarten moeten komen op het dak van de vernieuwde school aan de Boerhaavelaan. Bij een test van de beoogde turbineleverancier blijft het geluidsniveau binnen de wettelijke grenzen.

Maar volgens buurtbewoners moet het aantal gemeten decibellen worden opgeteld bij andere geluidsbronnen in de omgeving zoals het wegverkeer, treinen en de stationsomroeper die vertragingen aankondigt.

SCOL wil de turbines op het dak neerzetten om energie op te wekken en ook als een educatief voorbeeld voor leerlingen. De beoogde komst van de apparaten werd aanvankelijk niet aan buurtbewoners en wijkvertegenwoordigers medegedeeld bij de presentatie van de nieuwbouw.

SCOL reageerde dinsdag niet, maar volgens wijkvereniging Houtkwartier zit de onderwijsorganisatie danig met het onderwerp in de maag. Er is al al voorgesteld om de windturbines in de avond en nacht uit te zetten.

De gemeente laat via een woordvoerster weten dat het binnenkort oordeelt over de vergunningaanvraag, maar zich niet met de kwestie tussen SCOL en buurt gaat bemoeien.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.