Premium

Boze en beledigde zwembadonderzoekers sturen deurwaarder op Voorschoten af

Boze en beledigde zwembadonderzoekers sturen deurwaarder op Voorschoten af
Het drietal onderzoek deed naar de toekomst van het zwembad: ’Gemeente betaalt rekening niet’.
© Archieffoto
Voorschoten

De zwembaddeskundigen die vorig jaar onderzoek deden naar de toekomst van zwembad Het Wedde, stuurt de deurwaarder op de gemeente Voorschoten af. De gemeente weigert de volledige rekening voor hun werk te betalen. „Het gaat ons intussen niet meer om het geld, maar om het fatsoen”, zegt een boze en beledigde Fons Bultman, die met Peter Wielaart en Dick van der Bent de ’taskforce’ vormde. „We worden onbeleefd en onfatsoenlijk behandeld.”

Het drietal deed samen met het bureau Drijver en Partners onderzoek naar een zo goedkoop mogelijke exploitatie van zwembad Het Wedde. De gemeenteraad schrapte namelijk eind 2017 de volledige gemeentelijke bijdrage per 2021, maar besloot tegelijk dat zwemmen wel mogelijk moest blijven. De taskforce concludeerde eind oktober echter dat het zwembad al efficiënt draait en dat er nauwelijks op te bezuinigen is.

Armer

En daarmee was Voorschoten, tot teleurstelling van het gemeentebestuur en raadsleden, terug bij af. En veel centen armer. Het bureau kostte de gemeente 15.000 euro. Daar bovenop kwamen de kosten voor Bultman en zijn twee collega’s. Zij kregen 1500 euro en de reiskosten. Dat is zo’n zeven- tot achthonderd euro per persoon te weinig, stelt hij.

Bultman voelt zich onheus bejegend door wethouder Marcel Cramwinckel. „De wethouder deed alsof wij niet correct onze uren hadden ingevuld. Wij hadden maar zes vergaderingen mogen houden. Dat stond in het raadsvoorstel, maar dat hebben wij alle drie nooit gelezen. De ambtenaren hebben ons er ook nooit op attent gemaakt toen we vergadering tien al belegden.”

Volgens Bultman zorgde de wethouder er zelfs voor dat ze ’nog drie, vier keer extra bijeen moest komen om allerlei aanvullende vragen te beantwoorden’. „Ik ben bijna zeventig jaar, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Wij zijn wel alle drie mensen met een goede naam in de zwembadwereld.”

Wethouder Cramwinckel is niet van plan met het resterende geld over de brug te komen. „We hebben van tevoren afspraken gemaakt over de beloning. Vervolgens bleek er sprake te zijn van meerwerk, maar daarover was niet gecommuniceerd. We hebben nog een aantal voorstellen voor bemiddeling gedaan, maar daar werd niet op gereageerd. Wij als college vinden dan dat je ergens een keer je eigen streep onder moet zetten.”

Een ander bureau, KeizersVisser, heeft intussen ook onderzoek gedaan naar de effecten van het openhouden van het Voorschotense zwembad. Cramwinckel verwacht dat dat rapport volgende week openbaar wordt. Daarna is het aan de gemeenteraad om te bepalen of en hoeveel geld er nog naar Het Wedde gaat. Nog voor het zomerreces is er duidelijkheid.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.