Premium

Vreugde en verdriet bij winnaar van Frans de Witprijs

Vreugde en verdriet bij winnaar van Frans de Witprijs
Milena Naef bij haar beeld, dat de Frans de Witprijs heeft gewonnen.
© Foto Emile van Aelst
Leiden

Milena Naef heeft donderdag de jaarlijkse Frans de Witprijs gewonnen. Dat is bekendgemaakt bij de opening van de openluchttentoonstelling Beelden in Leiden. Haar kunstwerk is echter ook een van de vijf beelden die door vandalisme zijn getroffen.

,,Verschrikkelijk’’, zegt de in Duitsland geboren kunstenares over de vernieling. ,,Ik heb het beeld in Zwitserland gemaakt, waar mijn vader een steenhouwerij heeft. Met veel moeite heb ik het door de douane gekregen. Het is woensdag neergezet op de Hooglandse Kerkgracht en toen ik kreeg ik vandaag te horen dat er ’s nachts een spanband is doorgeknipt.’’

Het kunstwerk is daardoor in elkaar gezakt. Ze sneed uit Zwitsers marmer geometrische vormen, die ze als een bouwpakket in elkaar zette. Spanbanden moesten de boel bij elkaar houden. Ze is blij dat de vernieling de jury er niet van heeft weerhouden om de kwaliteit van haar inzending te zien. Milena Naef kreeg uit handen van juryvoorzitter Jeannette ten Kate de Frans de Witprijs, waaraan een geldbedrag van duizend euro is verbonden.

,,Een beeld dat staat als een huis’’, zegt de voorzitter namens de rest van de jury. ,,Een heel volwassen beeld voor zo’n jonge kunstenaar. Milena gebruikt historisch materiaal, maar houdt dat op een hedendaagse manier bij elkaar. Het is een massief beeld, dat suggereert heel licht te zijn.’’

De tien beelden op de Hooglandse Kerkgracht zijn allemaal gemaakt door kunstenaars jonger dan 35 jaar. Ze hebben vooraf een masterclass gehad van ’ouwe rot in het vak’ Joep van Lieshout. Het thema van dit jaar is dan ook ’meester en leerling’.

De ondernemers van de Schipholweg en het Schuttersveld in Leiden kiezen ook elk jaar een beeld uit, dat voor een jaar op het Schuttersveld geplaatst wordt. Hun keuze viel op de sculptuur ’Blossom’ van Josua Wechsler. Hij maakte van staal een uitvergrote bloesem die toevallig op de Hooglandse Kerkgracht lijkt te zijn neergekomen. Het beeld is rood gelakt en heeft een open structuur. Het wordt na 3 oktober geplaatst.

De beelden blijven tot en met zondag 4 augustus staan. Om de andere kant van de stad ook bij de beeldententoonstelling te betrekken, zijn er door Joep van Lieshout en Johan Tahon gemaakte kunstwerken geplaatst in het Bio Science Park en op het voorterrein van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.