Kind met mazelen op kinderdagverblijf in Leiden

Kind met mazelen op kinderdagverblijf in Leiden
Leiden

Bij een Leidse baby is woensdag mazelen vastgesteld. Het kind is uit voorzorg in het ziekenhuis opgenomen, meldt de GGD Hollands Midden.

Aangezien het kind nog geen veertien maanden oud is, is het ook niet ingeënt. Pas op die leeftijd worden kinderen opgeroepen voor BMR-prik (bof, mazelen, rode hond) bij het consultatiebureau. Kinderen krijgen twee keer de BMR-vaccinatie, met veertien maanden en als ze negen jaar zijn. Na twee vaccinaties is meer dan 99 procent van de kinderen beschermd

Terwijl het kind ziek was, heeft het ook een kinderdagverblijf in Leiden bezocht. Vanwege de wet op de privacy wil de GGD niet bekend maken welke dat is geweest. Aangezien mazelen zeer besmettelijk is, wordt bron- en contactonderzoek gedaan om verspreiding te voorkomen.

Mazelen steken de laatste tijd de kop op in het land. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn er twintig gevallen bekend bij het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM), een vertienvoudiging ten opzichte van de afgelopen vier jaar.

Gevaccineerde kinderen zijn over het algemeen beschermd. Een heel klein gedeelte wordt toch ziek. Ouders en verzorgers van (nog) niet-gevaccineerden wordt aangeraden te letten op de symptomen. In eerste instantie zijn dat koorts, algemene malaise, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Later komt daar huiduitslag bij. Die begint achter de oren en verspreidt zich over het hele lichaam. Na een paar dagen wordt de huiduitslag minder en daalt de koorts.

De meeste patiënten die dit jaar werden gemeld, zijn in het buitenland besmet geraakt. De GGD vermoedt dat dit ook bij het Leidse kind het geval is, maar dat wordt nog uitgezocht.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.