Premium

Laura en Sanne zijn ook bij wiskunde vmbo-t echte doorzetters

Laura en Sanne zijn ook bij wiskunde vmbo-t echte doorzetters
Thermiek-leerlingen Laura (links) en Sanne hebben alleen het examen Engels nog voor de boeg.
© Foto LD
Leiden

Het was me het (donder)dagje wel voor Laura en Sanne, die eindexamen vmbo-t (de vroegere mavo) doen op De Thermiek in Leiden.

Vlak voor wiskunde hoorde Sanne, die de progressieve spierziekte SMA2 heeft, dat ze alsnog een opleiding tot vormgever kan volgen in Leiden. „Nu moet ik alleen nog zorgen dat ik er kan komen. Met het openbaar vervoer gaat me dat vanuit Alphen niet lukken.”

Laura, die door Spina Bifida (open ruggetje, als baby) niet ’los’ kan lopen, stootte bij het omdraaien van de opgaven wiskunde een flesje chocomel om. Even zorgde dat voor stress. Toen ze zag dat het goedje niet over haar opgaven stroomde, dacht ze al snel: doorgaan; vooral niet opgeven. Dat deed ze ook niet toen de mbo-school waar ze een opleiding tot kinderleidster wilde gaan volgen, meldde dat dat er met haar handicap niet in zat en de altijd zo goedlachse tiener beter voor een administratieve baan kon gaan.

Laura en Sanne zijn ook bij wiskunde vmbo-t echte doorzetters

„Ze waren bang dat ik niet voorzichtig zou zijn met kinderen”, kijkt ze terug. „Dat ik over handen zou heenrijden en niet bij het aankleedkussen zou kunnen, terwijl je dat hoger en lager kunt zetten. Ook dachten ze dat ik nooit een stage zou kunnen regelen.” Het tegendeel bleek waar: het eerste stageadres is binnen, het tweede bijna. Ze is dus aangenomen voor de opleiding van haar dromen - gespecialiseerd pedagogisch medewerker - en een carrière lonkt waarin ze ’met mensen is en dingen doet’.

Zelfstandig

Wat het voor haar extra mooi maakt: nu de instap van de ’gewone’ bussen is aangepast, kan ze vanuit Katwijk zelf op haar nieuwe school in Leiden komen. Weg dus met die rolstoelbusjes waardoor ze zich altijd zo afhankelijk voelde. „Soms ook kwamen ze te laat.” Zo arriveerde ze een half uur na aanvang bij het schoolexamen wiskunde, eerder dit jaar. Gelukkig kreeg ze er wat extra tijd voor. Net als ditmaal voor het chocomel-incident.

Hoe de twee het eindexamen gemaakt hebben? Niet ideaal. Dingen die ze elkaar altijd zo simpel wisten uit te leggen, werden op een wel erg moeilijke manier gevraagd. En wat te denken van een getekende vlieger? Omdat haar ruimtelijk inzicht wat minder is, zag Laura niet dat die een piramidevorm had met dus ook piramidehoeken. En het omrekenen van millimeters regen naar liters is nooit een sterk punt geweest bij Sanne.

,,Ach’’, zegt ze dan, ,,meer dan je best kun je niet doen.’’ Het einde is ook in zicht. Na het examen Engels van deze vrijdag komt er eindelijk rust voor de vermoeide geesten in de al even vermoeide lichamen.

7d146e4a-7816-11e9-89e7-0217670beecd.pdf

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.