Premium

Eeuwfeest bij bouwcenters Goedhart: ’veel te danken aan vader en generaties daarvoor’

1/3
Alphen aan den Rijn

Een eeuw geleden, in 1919, begon de familie Goedhart in Alphen aan den Rijn een bouwmaterialengroothandel. Na vier generaties is de familie, anno 2019, ook in het bezit van zeventien grote Gamma- en Karweibouwmarkten in de Randstad.

Tijd voor een feestje, al ging het de afgelopen jaren niet altijd over rozen. In 2013 moest het familiebedrijf aan de Hoorn inkrimpen, door de aanhoudende crisis in de bouw. Het jaar is een zwarte bladzijde in de honderdjarige geschiedenis van het bedrijf.

Inmiddels spreekt directeur Chris Goedhart over een succesvol en financieel gezond bedrijf. ’Behoudend ondernemen’ zou de sleutel van het succes van Goedhart zijn. ,,Ik ben trots en dankbaar dat ik aan het roer mag staan van dit mooie bedrijf. Ik heb veel te danken aan mijn vader en de generaties daarvoor.’’

Ook in het begin van de groothandel ging het niet altijd van een leien dakje. Vijftien jaar na de oprichting van de zaak brak de crisis uit en al gauw volgden de oorlogsjaren. Ook tijdens de oliecrisis en in de jaren tachtig, toen de huizenmarkt instortte, moest het familiebedrijf moeite doen om het hoofd boven water te houden.

Keukens

Halverwege de jaren zestig breidde het familiebedrijf uit met keukenspullen. Die afdeling groeide uit tot Goedhart Keukens, een bedrijf dat nog steeds bestaat, maar in het crisisjaar 2013 is verkocht aan het Mijdrechtse bedrijf Intermat. Directeur Jan Jaap van der Neut nam de boedel over, maar handhaafde wel de ’vertrouwde’ naam Goedhart. Het keukenbedrijf heet sindsdien Goedhart Keukens & Tegels.

Negen jaar na de komst van Goedhart Keukens begon het Alphense bedrijf als franchisenemer van Intergamma met een Gamma-bouwmarkt in Alphen. Die stap leidde uiteindelijk tot een forse groei van het bedrijf. In 1992 opende Goedhart zijn eerste Karwei in Hoofddorp. Inmiddels exploiteert Goedhart Gamma- en Karweibouwmarkten op tal van plekken in de randstad: van Amsterdam en Amstelveen tot Katwijk, Leiden-Noord, Gouda, Hoofddorp, Spijkenisse, Aalsmeer, Delft, Cruquius, Velserbroek en Mijdrecht.

Goedhart heeft inmiddels zo’n 900 tot duizend werknemers in dienst. Een aantal dat door het jaar heen flink kan fluctueren door tijdelijke contracten. Uitbreiding van het aantal vestigingen is in de toekomst niet uitgesloten, ook al vaart Goedhart een enigszins behouden koers.. ,,We kijken altijd naar stukken grond die vrijkomen’’, zegt een woordvoerder. ,,Maar met onze franchise-vestigingen van Intergamma zitten we vast aan een regio. Het is niet zo dat wij in Limburg ineens een Gamma of Karwei kunnen openen. Dat kunnen we alleen in grofweg het gebied tussen Velserbroek en Spijkenisse.’’

Goedhart viert het eeuwfeest met klanten, leveranciers en overige relaties in juni, en in november met de medewerkers.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.