CHG: geen bouw GOM-villa’s langs Zilkerbinnenweg

CHG: geen bouw GOM-villa’s langs Zilkerbinnenweg
De schuur langs de Zilkerbinnenweg die gesloopt zou moeten worden.
© foto leidsch dagblad
Noordwijk

De gemeenten moeten pas op de plaats maken met alle plannen voor de bouw van zogeheten GOM-woningen in het buitengebied en eerst een grondig bekijen waar ze wel en niet kunnen komen.

Dat bepleit het Cultuur Historische Genootschap (DHG) in een zienswijze op het plan om groen licht te geven voor een langs de Zilkerbinnenweg. Er ligt overigens een plan voor in totaal vijf woningen, waarbij dan een oude schuur word gesloopt. Er is door de bouw van woningen en schuren al veel openheid op het eeuwenoude slingerweggetje tussen de Delfweg en De Zilk verdwenen en volgens het CHG ’schreeuwt het gebied als het ware om begrenzing om de zichtlijnen veilig te stellen en de ingetreden lintbebouwing een halt toe te roepen’. Maar het gaat niet alleen om dit specifieke geval, benadrukt voorzitter Alred Pop in de zienswijze. Op veel meer plekken in de streek verrijzen zogeheten greenportwoningen waarvan een deel van de opbrengst wordt gebruikt om het openhouden en opknappen van de streek te financieren. Die komen echter ook op plekken waar ze daar juist het tegenovergestelde doen, vindt het CHG. Een recent voorbeeld is het plan van het Lissese college voor groen licht om de schuur van De Wolf aan de Stationsweg te slopen voor een moderne villa. Het CHG is daar fel tegen.

Het genootschap is zeker niet tegen de bouw van greenportwoningen, verzekert Pop. ,,Maar bij het besluit waar ze komen hoeven de vrije marktkrachten niet altijd te worden bediend. Zeker niet als het gaat om bebouwing in kwetsbare gebieden en ten koste van bollengrond.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.