Premium

Alles klaar voor zandopspuitingen Katwijkse strand: werkzaamheden beginnen week eerder

Alles klaar voor zandopspuitingen Katwijkse strand: werkzaamheden beginnen week eerder
Een 1300 meter lange buis kwam gisteren in Katwijk aan.
© Foto Hielco Kuipers
Katwijk

Nog voordat het echte werk is begonnen, zijn de zandopspuitingen bij het Katwijkse strand al een spectaculair gezicht.

Een 1300 meter lange zinkerbuis werd gisteren vanaf de Maasvlakte naar Katwijk gebracht. Daar dreef het gevaarte een tijdje ter hoogte van paviljoen Zee en Zon, voordat het haaks op het strand werd afgezonken. Het is de aanvoerleiding vanaf het schip, dat een kilometer uit de kust komt te liggen.

Helemaal aan de zuidkant van het Katwijkse strand wordt deze week een drijvende leiding opgebouwd, een flexibele buis die het schip en de zinkerbuis met elkaar verbindt. Daarnaast liggen links en rechts op het strand 110 landbuizen van twaalf meter klaar die worden gebruikt om het zand over het hele strand te verdelen, van de Uitwatering tot paviljoen Willy Zuid.

De voorbereidingen verlopen zo voorspoedig dat de aannemer als het weer het toelaat maandag al wil beginnen met het opspuiten van het zand: een week eerder dan de bedoeling was.

Voor de werknemers is dit een routineklus, niet te vergelijken met de grootschalige kustwerkzaamheden van vijf jaar geleden, toen het strand tientallen meters naar zee werd ’opgeschoven’. Daar was twee miljoen kuub zand voor nodig, voor deze onderhoudsbeurt 400.000 kuub.

Het opspuiten van het zand duurt ongeveer een maand. De aannemer werkt vanuit het midden eerst naar het noordelijke gedeelte toe, waar de zee het grootste stuk van het strand heeft verzwolgen.

Rijkswaterstaat zet steeds een stuk van driehonderd meter af, dat aan de duinkant te passeren blijft. Het ’werkvak’ schuift elke dag negentig meter op. Dat betekent dus dat de hinder op elk deel van het Katwijkse strand beperkt blijft tot drieënhalve dag.

Bij de strandopgangen staan informatiepanelen om de bezoekers te informeren over nut en noodzaak van de werkzaamheden. Ook liggen bij alle strandpaviljoens folders waarin Rijkswaterstaat dat in drie talen duidelijk maakt.

De gemeente vindt het niet ideaal, zandopspuitingen vlak voor het het toeristische seizoen, maar heeft daar niets over te zeggen. Het is afhankelijk van de planning van Rijkswaterstaat, dat op haar beurt aannemer Boskalis de vrije hand geeft voor het uitvoeren van een reeks opdrachten.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.