Premium

Veranderingen in Roomburgerpark moeten positie Rodenburgermolen niet verder verergeren

Veranderingen in Roomburgerpark moeten positie Rodenburgermolen niet verder verergeren
Rodenburgermolen
© HIELCO Kuipers
Leiden

Wat er in de nabije toekomst ook gebeurt in het Leidse Roomburgerpark, de veranderingen mogen niet extra nadelig uitpakken voor de Rodenburgermolen langs de Kanaalweg. Daarvoor pleit de regionale Molenstichting in een brief aan de gemeenteraad.

De Rodenburgermolen zit al geruime tijd knel, volgens een recent rapport van de provincie. De zogeheten windvang of molenbiotoop wordt van alle kanten belemmerd. En dan vooral door hoge bomen in de directe omgeving. In het rapport staat ook: ‘opmerkelijk is dat de gemeente het fietspad langs de Kanaalweg veel te dicht langs de molen heeft gelegd zodat de molen in zuidelijke richting niet kan draaien omdat anders de fietsers door de wieken geraakt kunnen worden.’

De molen dateert uit 1704 en werd gebruikt voor het bemalen van de Rodenburgerpolder. In 1893 werd de molen noodgedwongen herbouwd na een blikseminslag en brand. Daarna bleef het vernieuwde exemplaar tot 1953 in werking, maar hij kan nog steeds draaien en doet dat ook enkele honderden uren per jaar.

In het Roomburgerpark direct achter de molen, staan forse veranderingen op stapel. Hockeyclub Roomburg, die de molen in het logo heeft staan, wil er al jaren een kunstgrasveld bij. Die wens leidde recent tot een omvangrijk plan voor het omvormen van het Roomburgerpark tot een wijksportpark.

Dat voornemen kent fanatieke en uitgesproken voor- en tegenstanders. De gemeente neemt later dit voorjaar een besluit, en als het aan de Molenstichting ligt, wordt daarin ook het belang van de molen afgewogen. Sterker nog, als het aan de stichting ligt, wordt de windpositie er juist beter op. Want: ‘de situatie is het laatste half jaar door actief snoeien van de molenaar verbeterd, maar verre van ideaal.’

Op de gemeente hoeft de molen in ieder geval niet te rekenen. Althans, een woordvoerster laat weten dat de molen geen onderdeel uitmaakt bij de plannen voor het Roomburgerpark.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.