Premium

Speerwerpster Lisanne Schol ziet wens in vervulling gaan met Nederlands record in Lisse

Speerwerpster Lisanne Schol ziet wens in vervulling gaan met Nederlands record in Lisse
Lisanne Schol is blij met haar Nederlands record.
© foto Mirjam van den Bremen
Lisse

Voor de atleten met WK-aspiraties is het dit jaar een hele puzzel om op het goede moment in de vorm te zijn. Het WK vindt pas eind september plaats. Daarom was de wedstrijd om de Ter Specke Bokaal in Lisse voor de ene atleet een trainingswedstrijd, voor de ander een eerste poging om de WK-limiet te halen.

Een lang gekoesterde wens van speerwerpster Lisanne Schol uit Purmerend ging zaterdag eindelijk in vervulling. De 27-jarige atlete slechtte met een afstand van 60.83 meter voor het eerst in haar carrière de magische grens van 60 meter. Hiermee verbeterde ze ook het Nederlands record, dat sinds 2010 op naam van Bregje Crolla stond.

,,Blijer dan nu kan ik niet zijn. Het was al zo lang een doel”, reageerde Schol na afloop. ,,Vorige week lukte het net niet. Ik dacht nu: potverdorie, ik heb geen zin om weer 58 meter te gooien. Maar ik was zó gespannen bij de eerste worp. Rustig blijven, rustig blijven, dacht ik steeds. Geweldig als het dan lukt. Daarna liepen de emoties zo hoog op, dat ik niet meer echt goed kon werpen.”

Met haar prestatie, die door de organisatie na afloop werd beloond met de Ter Specke Bokaal, komt ze ook in de buurt van de WK-limiet (61.50 meter). ,,Hier heb ik me nog helemaal niet mee beziggehouden. De stap naar de limiet betekent opnieuw keuzes maken over werk en trainingen. Zover ben ik nog niet. Eerst zonder druk speerwerpen en genieten dat ik de 60 meter heb gehaald.”

Thijmen Kupers weet nu wat hem te wachten staat. De 800 meter-loper kwam op de 400 meter uit, waar hij met 48,74 seconden zesde werd. ,,Ik moet echt nog meer aan mijn snelheid werken. Ook kan ik op dit moment nog niet goed door mijn verzuring lopen”, analyseerde hij.

,,Dit is het begin van een soort voorseizoen dat ongeveer twee maanden duurt. Aan het einde is het NK, waar ik heel graag weer Nederlands kampioen hoop te worden. Daarna een trainingsblok gevolgd door het hoofdseizoen. Ergens in mijn achterhoofd zit ook nog de 4 x 400 meter-ploeg.’’ Kupers hoopt de komende tijd de 800 meter-limiet al te halen. ,,Het is een voordeel dat ik geen persoonlijk record hoef te lopen. Mijn lichaam kent die tijd al.”

,,Normaal ben ik nu al beter in vorm”, verklaarde Koen Smet na zijn nipte winst op de 110 meter horden. ,,Maar dit jaar heb ik extra lang doorgetraind. Vorige week was mijn eerste wedstrijd met veel tegenwind. Vandaag heel veel meewind. Dat was lastig om te schakelen. Ook kom ik nog gewoon snelheid tekort. Na een aantal wedstrijden wordt dat beter. Vandaag was een goede training, zo benader ik het ook.”

De opbouw van hordeloopster Eefje Boons richting Doha is vorig jaar al begonnen. ,,Ik heb bewust tot september nog wedstrijden gelopen. Om aan te voelen hoe dat is zo aan het einde van het buitenseizoen.”

Ze dook in Lisse met een tijd van 12,89 seconden op de 100 meter horden wel onder WK-limiet maar met een teveel aan rugwind telt dat niet.

,,Die limiet zit er aan te komen. Als het de komende vier weken zou lukken, is dat meegenomen. Dan kun je je op een toernooi richten in plaats van een limiet. Bewust ga ik heel veel wedstrijden in korte tijd doen om in het ritme te komen. Ook in het buitenland om aan het reizen te wennen. Daarna volgt een trainingsperiode en vervolgens gaan we alleen maar belangrijke wedstrijden uitzoeken voor de harde tijden.”

Veel bekende namen waren overigens in Lisse afwezig. Zo ontbrak bijna de gehele sprinttop vanwege het WK estafette dat vorige week in Japan werd gehouden. Andere atleten hadden zo hun eigen redenen. Zo bleef polsstokhoogspringer Menno Vloon thuis omdat Lisse niet in zijn planning paste en de landingsmat aan de kleine kant was. ,,Ik ga niet meer op kleine matten springen.”

Meer nieuws uit Sport