Hoogheemraadschap van Rijnland legt werk aan de nieuwe haven in Voorschoten stil

Is de nieuw dijk wel stabiel genoeg, wil het hoogheemraadschap van Rijnland weten.© Foto Hielco Kuipers

Marieta Kroft
Voorschoten

De uitbreiding van jachthaven De Kom in Voorschoten ligt sinds afgelopen vrijdag op last van het hoogheemraadschap van Rijnland stil. Het waterschap zet twijfels bij de stabiliteit van de nieuwe dijk die is aangebracht. ,,We willen zeker weten dat de kade bestand is tegen de stroming. We kijken het dus even aan’’, legt een woordvoerster uit.

Wanneer het werk weer wordt hervat, kan ze nog niet zeggen.

De uitbreiding van de haven langs de Prof. Boerhaaveweg is sinds begin april in volle gang. Naast muziekvereniging Laurentius graaft aannemer Griekspoor een nieuwe haven en er worden diverse steigers, looppaden en beschoeiingen geplaatst. In totaal gaat het om een uitbreiding van 47 ligplaatsen.

Begin juni zou het werk zijn afgerond, schrijft beheerder van de ligplaatsen, Watersportvereniging Voorschoten, op haar website. Wanneer dat nu zal zijn, daarover kan ook de watersportvereniging niets zeggen. ,,Wij hopen natuurlijk dat dit van korte duur zal zijn.’’

De uitbreiding van de haven leidde afgelopen donderdag ook tot vragen van de VVD en fractie Van Herk in de gemeenteraad. Ze waren benaderd door omwonenden die zich met name zorgen maken over parkeeroverlast die na de uitbreiding van de haven mogelijk optreedt. Ook vroegen de fracties zich af waar de gemeente - die eigenaar is van de haven - het geld vandaan haalt en wanneer de gemeenteraad daarover een besluit heeft genomen.

Wethouder Monique Lamers zei dat het om een besluit van de raad in 2003 of in 2005 gaat. ,,Dat was bij de ondertekening van de overeenkomst tussen de gemeente Voorschoten en de ontwikkelaar van de Krimwijk (de aangrenzende woonwijk die toen werd gebouwd, red.).’’ De gemeente en de watersportvereniging betalen elk 145.000 euro.

Twee jaar geleden, toen Voorschoten een herstelplan maakte om uit de financiële problemen te komen, stond de uitbreiding van de jachthaven ook in het overzicht van investeringen die gewoon door moesten gaan. Bij raadsleden is toen ook een belletje gaan rinkelen.

Hoewel Voorschoten bezuinigde waar het maar kon, werd de uitbreiding van de haven ontzien. Lamers: ,,Het onderhoudsniveau was in zo’n slechte staat, dat de veiligheid van gebruikers en inwoners in het geding was. Bovendien heeft de watersportvereniging een lange wachtlijst.’’ Van de circa 300 leden staan er bijna tachtig op de wachtlijst voor een ligplaats. Dat komt overeen met een wachttijd van vijf jaar.

Communicatie

De wethouder gaf toe dat het met de communicatie naar de omwonenden is misgegaan. ,,We hadden ze vlak voor de aanvang van het werk op de hoogte moeten stellen. Dat is niet gebeurd en dat is ook niet meer terug te draaien.’’ Ze beloofde alsnog met een persbericht te komen.

Lamers verwacht geen parkeeroverlast, vooral ook omdat inwoners van Voorschoten voorrang krijgen bij het innemen van een nieuwe ligplaats. Zij zullen niet allemaal met de auto naar de haven komen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.