Blunder na eindtoets: te hoog advies voor voortgezet onderwijs op 55 scholen in Leidse regio

Binnert Jan Glastra
Den Haag

Enkele duizenden basisscholieren hebben door een verrekenfout een verkeerd advies voor het voortgezet onderwijs gekregen. Dat heeft het ministerie van onderwijs dinsdag bekendgemaakt. In deze regio zijn leerlingen van 55 basisscholen hiervan de dupe.

Bij de beoordeling van bijna 20.000 eindtoetsen is een verkeerde verrekening gemaakt.

Lees ook: 18.288 te hoge en 1566 te lage schooladviezen

Scholen zijn dinsdagochtend geïnformeerd. Zij moeten beoordelen of dat reden is om ook het eindadvies aan te passen dat leerlingen kregen - dat is namelijk niet alleen gebaseerd op het toetsadvies, maar ook op het schooladvies van eerder dit jaar.

De fout - met de toetsen is niets mis - is alleen gemaakt bij eindtoetsen van aanbieders IEP, Route 8, Dia en AMN. De fout heeft geen gevolgen voor de leerlingen van scholen die gebruik maken van de Cito-eindtoets.

In de Leidse regio, Duin- en Bollenstreek en Rijn- en Veenstreek gaat het om 55 scholen, waarvan het overgrote deel (25) in de gemeente Alphen aan den Rijn. ,,Wat een onwaarschijnlijke blamage. En op deze schaal. Dit kan gewoon echt niet’’, zegt directeur Brian Groot van de Leidse Haanstraschool.

Niet eerlijk

Op zijn school betreft het 25 leerlingen. Vijftien leerlingen krijgen een bijgesteld advies. ,,We hebben gelijk alle werk opzij gegooid, anders horen ze het op het ’Jeugdjournaal’. Want voor de kinderen is het natuurlijk het ergst. Het is voor hen niet leuk, en niet eerlijk.’’

De Leidse St. Josephschool past de adviezen daarom helemaal niet aan. ,,Dat zou zo frustrerend zijn, dat vinden we immoreel.’’, zegt directeur Monica Tolenaar. ,,We gaan wel in gesprek met ouders. Het is ook niet zo zwart-wit. We zijn professionals en zien die kinderen acht jaar lang. We geloven in ons advies.’’

Politiek Den Haag reageerde geschrokken op het nieuws van onderwijsminister Slob. Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen snel een Kamerdebat. ,,Het schooladvies is bepalend en dat is maar goed ook’’, twitterde het Leidse Kamerlid Paul van Meenen (D66).

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.