Meer aanmeldingen Donorregister, meeste donoren Zuid-Holland in Zoeterwoude [video]
Ter illustratie: een operatiekamer.
Het donorregister is afgelopen jaar gegroeid met ruim 57 duizend mensen. Maar relatief veel van hen kiezen er voor geen toestemming te geven voor orgaandonaties. Het aantal potentiële donoren neemt daarom maar mondjesmaat toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Op 2 januari van dit jaar stond 42 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,4 miljoen mensen.
Bijna een derde van hen (31 procent) geeft geen expliciete toestemming voor orgaandonatie. Een procent meer dan vorig jaar. Deze trend is al sinds 2016 zichtbaar. Sinds dat jaar nam het aantal geregistreerde neezeggers toe van 1,56 miljoen tot 1,95 miljoen dit jaar.
Lees ook: Commentaar: Vreugde over bescheiden toename donorregistraties ook een beetje om te huilen
Op 1 juli 2020 wordt de nieuwe donorwet ingevoerd. Deze wet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar in het Donorregister wordt opgenomen met de vermelding ’geen bezwaar tegen orgaandonatie’.
Indien de situatie tot die tijd niet veranderd betekent dat een ruime verdubbeling van het register in 2020. Begin van dit jaar was nog 54 procent van de Nederlanders van 18 jaar niet geregistreerd.
Mannen
Vooral veel mannen staan nog niet geregistreerd. Van de vrouwen heeft nu 45 procent laten vastleggen of ze bereid zijn hun organen af te staan. Bij 61 procent van de mannen is nog geen keuze vastgelegd.
De bereidheid organen af te staan verschilt ook regionaal. Het aantal vastgelegde donoren varieert van 9 procent in Urk tot 34 procent in Goirle. In Noord-Holland zijn de meeste donoren te vinden in Uitgeest (32 procent). Topscorer in Zuid-Holland zijn Zoeterwoude en Oegstgeest met 28 procent bereidwilligen.