Alphen ziet af van deelname aan landelijke proef met legale wiet

Alphen ziet af van deelname aan landelijke proef met legale wiet
Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn meldt zich niet aan voor een landelijke proef met legale wietteelt en -verkoop.

Deelname aan het experiment brengt grote onzekerheden met zich mee voor lokale coffeeshophouders en zou daarom niet aantrekkelijk zijn.

Alphen was, samen met Leiden, in oktober 2017 nog enthousiast over het kabinetsvoorstel om een experiment te doen met legale wiet in zes tot tien gemeenten. Ze meldden zich allebei meteen aan voor deelname.

Nu de voorwaarden voor deelname zijn uitgewerkt, is het enthousiasme echter getemperd. De voorlopige aanmelding leidt niet tot een definitieve aanmelding voor de proef met een ’gesloten coffeeshopketen’.

,,Nu we zien dat de voorwaarden voor deelname zo weinig aantrekkelijk zijn, hebben onze coffeeshophouders aangegeven dat ze niet mee willen doen’’, zegt de Alphense burgemeester Liesbeth Spies, tevens voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters.

De onaantrekkelijkheid van de proef vloeit voor een deel voort uit de tijdelijkheid ervan. Spies: ,,Coffeeshophouders moeten afscheid nemen van hun huidige leveranciers en weten niet wat ze daar voor terug krijgen. Of de kwaliteit van hun producten hetzelfde blijft, of verandert. De proef duurt vier jaar en wat er daarna gebeurt, is ook onzeker.’’

,,Verder kan de proef leiden tot een fors financieel nadeel en het risico daarvan ligt bij de gemeente’’, zegt Spies. Coffeeshops die hun inkomsten fors zien dalen, kunnen voor compensatie aankloppen bij de gemeente.

De burgemeester gaat ervan uit dat ook Leiden uiteindelijk niet zal meedoen met de proef. Daar overlegde een delegatie van de plaatselijke coffeeshophouders gisteren met burgemeester Lenferink over de precieze voorwaarden waaronder de proef kan worden gehouden. Afhankelijk van de uitkomst van dat gesprek besluiten de coffeeshophouders waarschijnlijk vandaag of ze al dan niet mee willen doen.

Meer nieuws uit Leiden