Route langs zeventig ateliers en ’hotspots’ in Amsterdam-Noord

Route langs zeventig ateliers en ’hotspots’ in Amsterdam-Noord
Glaskunstwerk ’Think Bog III’ van Tonie van Marle, atelier aan de Zamenhofstraat 108, unit 408.
© Foto Tonie van Marle

Dertig jaar geleden begon het als initiatief van een aantal kunstenaars in de Nieuwendam, Amsterdam-Noord. Inmiddels is Open Ateliers Noord, afgekort OAN, een begrip en doen er ruim zeventig kunstenaars mee in heel ’noord’.

Amsterdam-Noord is in de afgelopen dertig jaar sowieso uitgegroeid tot een gebied waar in de hoofdstad dé creatieve uitbarstingen plaatsvinden, met het NDSM-terrein als ruige smaakmaker.

Ook hier zijn open ateliers, op 26 en 27 mei. Maar ook in Ransdorp, Durgerdam en Schellingwoude zijn adressen te bezoeken. De keuze aan artistieke disciplines is breed: van keramiek tot beeldhouwwerk, van fotografie tot schilderkunst en van sieraden tot autonome installaties.

Niet alleen de ateliers en werkplaatsen van de kunstenaars zijn open, ook zijn er verschillende ’hotspots’ waar kunst wordt geëxposeerd. Zo is bij de Stichting Beeldende Kunst (SBK, Asterweg 1A) een centrale expositie met het werk van alle deelnemers. Het gaat hier om kleine werken, die worden aangeboden voor aantrekkelijke prijzen.

Fabriekspand

Een andere hotspot is Atelier Noord aan het Gedempt Hamerkanaal 23-27. Dit is gevestigd in een een oud fabriekspand waar een keramiek-, textiel- en teken-atelier is gevestigd, inclusief een lunchroom. Hier maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunstwerken. Atelier Noord maakt onderdeel uit van Bijzonder Amsterdams, een leerwerkbedrijf.

Workshops

Tijdens de open ateliers zijn er op verschillende plekken ook workshops door kunstenaars (bijvoorbeeld ’tekenen op de Tolhuis pont’), muziekoptredens en optredens van dichters en verhalenvertellers.

Het complete programma met alle adressen en deelnemende kunstenaars is te vinden op openateliersnoord.nl

Meer nieuws uit Cultuur