Al wat te doen dit weekeinde? Check onze top 5 uittips

Al wat te doen dit weekeinde? Check onze top 5 uittips
© Fpto Coen Bastiaanssen

Tip 1: O’nine festival

Het begon tien jaar geleden op de middelbare school: wat Leidse vrienden die besloten een coverbandje op te richten. Inmiddels staan ze landelijk in feesttenten en dit jaar, op hun tiende verjaardag, houdt O’nine een eigen festival. Komende zaterdag 25 mei is het zo ver, op het buitenterrein van het Universitair Sportcentrum, aan de Einsteinweg in Leiden.

Lees ook: Als je tien wordt, organiseer je een festival, vindt Leidse coverband: ’We willen vooral een feestje bouwen’ [video]

O’nine viert het feest samen met the Gumbo Kings, Lekker Weer, Barry Badpak, The Local 6, Toine Scholten, de Flierefluiters, Miss Noeka en diverse dj’s. Zanger Casper Oudshoorn: „Het zijn vooral coverbands, net als wij. Alleen Toine Scholten en the Gumbo Kings spelen eigen nummers.”

Tip 2: Theater Imperium

Theater Imperium in Leiden brengt de komende tijd ’Het koude kind’ - en dus niet Nekslag - zoals donderdag abusievelijk werd vermeld in de bijlage Uit. ’Het koude kind’ is een zwarte komedie; een Duits familiedrama, gruwelijk, maar ook om te lachen.

De klassieke hoogtepunten uit het leven komen voorbij: geboorte, verliefdheid, huwelijk en dood. Achter de schone schijn schuilen egoïsme, teleurstelling, seksuele frustratie en wreedheid. De toekomst werkt niet mee. Alle plannen voor een beter leven blijken illusies.

De voorstelling wordt vandaag uitgevoerd om 20.30 uur, maar staat ook 25, 26, 30, 31 mei en 1 juni nog op het programma.

Tip 3: Get Lost

Verdwalen is een beetje moeilijk in de Leidse Marktsteeg. De steeg tussen de Lammermarkt en de Oude Singel is nauwelijks honderd meter lang. Toch heet het festival dat er komende zaterdag 25 mei wordt gehouden: Get Lost.

Het is de bedoeling dat het publiek gaat dwalen in de panden die aan de Marktsteeg liggen. Niet geheel toevallig hebben ze allemaal een culturele bestemming: Scheltema, Gebr. de Nobel en kunstenaarshuis Marktsteeg 10. Van laat in de ochtend tot laat in de avond kunnen bezoekers zich zaterdag laven aan muziek, theater, beeldende kunst, literatuur en film.

Tip 4: De Frits Landesbergen Big Band

De Frits Landesbergen Big Band viert zondag 26 mei het 50-jarig bestaan met een jubileumconcert in Wassenaar.

In 1969 richtte de Leidse pianist, vibrafonist en arrangeur zijn eigen bigband op. Met zijn authentieke sound en swing werd de formatie gedurende de afgelopen vijf decennia een begrip in de Nederlandse jazzwereld.

Tijdens het jubileumconcert worden zondag voornamelijk jazz-standards gespeeld van de grote orkesten van weleer. Zo zullen onder meer ’Summertime’ van George Gershwin, ’In a sentimental mood’ van Duke Ellington en ’In the mood’ van Glenn Miller klinken. Na afloop van het concert is er een informele receptie.

Het Jubileumconcert Frits Landesbergen Big Band, begint om 14.00 uur en is in de American School of The Hague, Rijksstraatweg 200, Wassenaar. De toegang is gratis.

Tip 5: Magda Mendes

Al wat te doen dit weekeinde? Check onze top 5 uittips

Zangeres Magda Mendes presenteert zaterdag 25 mei in de Qbus haar nieuwe theaterprogramma ‘Oliveiras, Een ode aan het vergeten Portugese platteland’.

Magda Mendes brengt met Oliveiras een ode aan het vergeten platteland van centraal Portugal. Een streek die recentelijk vaak het nieuws haalde doordat het geteisterd werd door diverse bosbranden. Een vergeten streek waarvan de geschiedenis in rook dreigt op te gaan.

Magda Mendes, geboren en getogen in Lissabon, woont sinds tien jaar in Rotterdam. In 2018 won ze de Gouden Notekraker, een vakprijs voor musici in Nederland.

Het optreden begint om 21.00 uur.

Meer nieuws uit Leiden