Kunst op Nederlandse stations in kaart gebracht

Kunst op Nederlandse stations in kaart gebracht
Schildering in de hal van Amsterdam Amstel.

Kunst is op veel Nederlandse stations terug te vinden. Als versiering van het gebouw, om het wachten en reizen aangenamer te maken en om de verbinding met de stad te maken. Voor het eerst in de hele collectie in kaart gebracht op initiatief van NS, Prorail en Bureau Spoorbouwmeester.

Al die 336 kunstwerken zijn natuurlijk het best te bekijken op de stations zelf, maar vanaf vandaag staan alle werken ook met een uitgebreide omschrijving op www.kunst-op-nederlandse-stations.nl. Daarnaast ligt vanaf woensdag 29 mei Kunst op Nederlandse Stations in de boekwinkel voor 24,95 euro. Behalve een overzicht van de collectie wordt in dit 264 pagina’s tellende boek ingegaan op de achtergronden van de collectie en de zes karakteristieke thema’s.

Al vanaf de bouw van het allereerste station wordt kunst gebruikt om de ervaring van reizigers te verrijken. Evelien de Munck Mortier, kunstcommissielid van Bureau Spoorbouwmeester: „Deze collectie is nauw verbonden met thematiek van de reis en de publieke waarde van het station. Veel kunstwerken laten zien hoe in verschillende tijden werd nagedacht over het reizen. Ze vertellen het verhaal over de wereld van het spoor en laten zien dat stations publieke plekken van betekenis zijn. Het is steeds de bedoeling van de makers geweest dat de kunst zou bijdragen aan de ervaring van de reizigers en bezoekers; om het reisplezier te versterken, om het wachten te veraangenamen, om speciale plekken in en rond het station te verbijzonderen.”

Op de website staat een interactieve kaart met daarop alle station met kunst. Het is ook mogelijk om te selecteren op kunstvorm zoals schilderkunst, beelhouwwerk of keramiek. Een andere selectiemethode is kiezen op thema: spoorambacht, reizen, interactie, herdenken, plek en verbinden.

https://www.spoorbeeld.nl/kunstopnederlandsestations

Meer nieuws uit Metropool