Nieuwe plannen voor Leidse winkelcentrum Kopermolen en omgeving zijn een stuk minder gigantisch

De Kopermolen heeft een hoge ’buurman’ en krijgt er mogelijk een bij op het dak.

De Kopermolen heeft een hoge ’buurman’ en krijgt er mogelijk een bij op het dak.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Geen hoge torenflats, geen 400 maar 150 nieuwe woningen, veel aandacht voor groen en een complete herinrichting van de Ketelmeerlaan en aangrenzende parkeerplaatsen. In het zogeheten gebiedspaspoort voor de omgeving van het Leidse winkelcentrum Kopermolen dat het stadsbestuur nu presenteert, is duidelijk geluisterd naar de inbreng van buurtbewoners.

,,Veel van de inspanning die de mensen hebben geleverd, is erin terug te zien’’, aldus Akke Timmermans, bestuurslid van buurtvereniging Merenwijk. Twee jaar geleden waren de geluiden aanzienlijk minder positief.

De firma Van der Vorm, eigenaar van het winkelcentrum, ontvouwde toen plannen om De Kopermolen fors op te knappen. Maar eromheen werden de nodige woonflats geprojecteerd, met uitdrukkelijke toestemming van de gemeente.

Er ontstond veel verzet, vooral tegen de voorgenomen hoogbouw. Protestposters hingen door de hele wijk voor de ramen. De weerstand en acties leidden ertoe dat de gemeente werkgroepen instelde en enquêtes en inloopbijeenkomsten hield, om te zien wat de Merenwijkers dan wél wilden met het centrum van hun wijk.

Lees ook: Merenwijkers vrezen ook bij nieuwe plannen voor Kopermolen buitenspel te staan

Gezellig

Daaruit is nu een gebiedspaspoort voortgekomen. Dat is geen vastomlijnd plan, maar een nota waarin staat beschreven wat er wel en wat er niet kan in en rond De Kopermolen. Het moet er in ieder geval ’moderner en gezelliger’ worden.

Verder is een streep gezet door een omstreden flat op het kruispunt van de Tuinbank en de Ketelmeerlaan. Alle andere flats die mogelijk bij De Kopermolen verrijzen, mogen niet hoger worden dan achttien verdiepingen en in totaal mogen er maximaal 150 woningen bij komen. Net als het nieuwe winkelcentrum zelf, komen die vol te zitten met duurzame en klimaatadaptieve snufjes.

Nieuw is ook dat de Ketelmeerlaan en de rij parkeerplaatsen aan weerszijden ervan, helemaal op de schop gaan. Het gebied rond die laan moet veiliger en meer efficiënt ingericht worden en er een aantal fiets- en voetpaden bij krijgen. Wat er gebeurt in het gebied rond kerkelijk centrum De Regenboog blijft voorlopig ongewis.

Parking

Het winkelcentrum wordt niet groter dan het nu is, maar krijgt wel meer verswinkels, meer horeca en meer wijkvoorzieningen. Waarschijnlijk komen er ook woningen bovenop het vernieuwde winkelcentrum en een parkeergarage eronder. Al realiseert de gemeente zich dat Van der Vorm niet álle parkeervakken in de buurt kan vervangen in een ondergrondse parking.

Het pleintje bij de Hema wordt in de huidige vorm en ligging niet als een goede ontmoetingsplaats gezien. Daarom wordt gekeken of er ergens anders een soort evenementenplein kan komen.

,,Uiteraard zijn er nog vragen en hebben we nog vraagtekens’’, aldus Timmermans. ,,Wij hadden bijvoorbeeld graag gezien dat het plangebied nóg groter was gemaakt dan alleen de omgeving van De Kopermolen. Gelukkig houdt de gemeente nog een inloopavond in juni waar we vragen kunnen stellen, maar onze eerste indruk is goed.’’

Lees hier meer over de nieuwe Kopermolen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.