Alphense gedetineerden trainen getraumatiseerde asielhonden, ’belonen van goed gedrag werkt’

© Foto Peter Franken

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Acht weken hebben gedetineerden uit de Alphense gevangenis een Amsterdamse asielhond met gedragsproblemen getraind. Als het goed is, zijn beide partijen er beter van geworden.

Vrijdag kregen zes cursisten van Dutch Cell Dogs hun ’diploma’ als hondentrainer uitgereikt in de justitiële strafinrichting aan de Maatschapslaan. Ze hebben de training tot een goed einde gebracht. Zes honden met een verleden van verwaarlozing en mishandeling zijn ervan opgeknapt en kunnen binnenkort naar een nieuw baasje.

Het is voor het eerst dat de Alphense gevangenis meedoet aan het werk van Dutch Cell Dogs, dat al tien jaar loopt. Binnenkort doet ook jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim mee. „We hebben in tien jaar tijd 680 honden getraind”, zegt Betty Buijtels van Dutch Cell Dogs. „In veertien instellingen door het hele land.”

Op de binnenplaats van de Alphense gevangenis krijgen de cursisten vrijdagmiddag hun laatste training in het bijzijn van familieleden. „Die Amerikaanse Stafford daar links beet zich de eerste dag vast in een boom en wilde niet meer loslaten”, vertelt een instructrice die vermoedt dat het dier uit de ’vechtscene’ komt. Inmiddels is de hond tot rust gekomen en voert braaf alle opdrachten van zijn tijdelijke begeleider uit.

„Drammen werkt niet om de honden te laten doen wat je wilt”, legt een medewerkster van het trainingsinstituut uit. „Onze manier van trainen bestaat uit het belonen van goed gedrag. En ze zien dat dat werkt. Dus sommige gedetineerden hebben geleerd beter te communiceren.” Een vader van een van de gedetineerden reageert opgetogen: „Nou, dat is dan heel goed.” En tegen zijn zoon: „Mooi beessie hoor.”

Het einde van de cursus betekent ook dat de gedetineerden weer afscheid moeten nemen van hun maatje. Dat valt vaak niet mee. „We houden de training bewust op acht weken”, zegt de instructrice. „Als het langer duurt zijn hond en baasje niet meer uit elkaar te halen.”

Maar niet getreurd, denkt een van de gedetineerden die zijn Spaanse zwerfhondje Paco heeft genoemd. „Ik heb in ieder geval van deze training opgestoken dat ik een asielhond ga nemen als ik hieruit ben.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.