ZVL-1886 moet landstitel aan UZSC laten

Hein ten Berge
Leiden

Het is de waterpoloërs van ZVL-1886 niet gelukt om voor het eerst in het bestaan de landstitel te winnen. Nadat UZSC vrijdag al te sterk was geweest, bleven de Leidenaars zaterdagavond opnieuw met lege handen achter: 5-9. Daarmee mochten de Utrechters zich voor de derde keer in vier jaar tot landskampioen laten kronen.

Dat ZVL niet won, was geen schande. UZSC heeft gewoonweg meer kwaliteit en lieten dat ook tijdens de reguliere competitie al zien. De Leidenaars plaatsten zich op basis van een goede tweede seizoenshelft voor de laatste vier. Daarmee was de doelstelling eigenlijk al bereikt.

Maar in de play-offs reikte de ploeg van Niels Joor tot grote hoogte. In de kwartfinale werd De Zaan verslagen en in de halve finale verraste de ploeg vriend en vijand door regerend landskampioen AZC over drie wedstrijden te kloppen. Met het bereiken van de finale nam de hoop op een nieuwe stunt toe. Wie AZC klopt, kan ook UZSC verslaan. Zo ver kwam het niet. In Utrecht pakte ZVL nog brutaal een voorsprong waarna het in de laatste perioden werd overspeeld.

Zaterdag werd het in het stampvolle zwembad De Zijl eigenlijk nooit een wedstrijd. UZSC stoof uit de startblokken en pakte al snel een 0-3 voorsprong. Halverwege stond het 1-6 en was het duel zo goed als beslist. In het tweede bedrijf rechtte ZVL de rug maar echt spannend werd het nooit meer. Hoogtepunt was de publiekswissel van Roeland Spijker die zijn laatste wedstrijd voor de Leidse ploeg speelde. Na een staande ovatie voor de Leidse aanvoerder barstte het Utrechtse volksfeest los.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.