Premium

Tien miljoen voor nieuwe Leo Kannerschool in Oegstgeest

Tien miljoen voor nieuwe Leo Kannerschool in Oegstgeest
© Archieffoto Hielco Kuipers
Oegstgeest

De gemeente Oegstgeest trekt 10 miljoen euro uit voor de nieuwbouw van de Leo Kannerschool. Dat staat in de Perspectiefnota, waarin het voorwerk wordt gedaan voor de gemeentelijke begroting voor 2020.

Precies een jaar geleden wilden burgemeester en wethouders nog 6,8 miljoen apart zetten voor de middelbare school voor autistische kinderen. Het nieuwe college dat een paar weken later aantrad, schrapte toen de investering uit geldgebrek. Dat probleem is nu niet opgelost, maar B en W leggen zich erbij neer dat de schuld van de gemeente de komende jaren fors oploopt.

De nieuwe Leo Kannerschool is niet de enige grote kostenpost waar de gemeente mee wordt geconfronteerd. Zo trekt de gemeente volgend jaar een miljoen extra uit voor achterstallig onderhoud aan het gemeentehuis en andere gemeentelijke gebouwen. Extra ambtenaren kosten de eerste twee jaar zeven ton extra en daarna twee ton per jaar. De vervanging van de duikerbrug, waarvoor eerder al ruim drie ton apart was gezet, kost 650.000 euro extra en met een beetje pech ook nog eens vier ton voor de vervanging van kabels en leidingen.

Om dat allemaal te kunnen betalen, wordt de belasting licht verhoogd. Maar die extra inkomsten zijn bij lange na niet genoeg. Het streven om de gemeentelijke schuld verder te verlagen, moet daarom op de helling. In plaats van extra aflossen wordt er de komende jaren fors bij geleend. Op dit moment bedraagt de schuld 65 procent van de gemeentelijke begroting. Volgens de huidige planning loopt dat op tot 118 procent in 2022.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.