Krabben en kreeften worden met enige dwang afgevoerd van het Leidse ’marktmenu’

Krabben en kreeften worden met enige dwang afgevoerd van het Leidse ’marktmenu’
Kreeften kunnen het zwaar hebben.
© Foto ANP
Leiden

De verkoop van levende krabben en kreeften op de Leidse markt wordt aan banden gelegd.

Een motie met die strekking van de Partij voor de Dieren is unaniem aangenomen. Het gaat nog niet om een strikt verbod, wel wordt het stadsbestuur opgedragen om met de visverkopers in gesprek te gaan. Dit in de hoop dat levende tien-potigen voortaan niet meer op de markt worden aangeboden. Niet alleen het vervoer van de dieren levert leed op, zo schrijft de PvdD, ’de verkoop van levende kreeften en krabben voor consumptie veroorzaakt nog meer dierenleed doordat zij door leken thuis veelal zonder verdoving gedood worden’. Dat gebeurt doorgaans door ze in een pan met kokend water los te laten.

De krabben- en kreeftenkwestie is slechts één van de veranderingen voor de Leidse zaterdag- en woensdagmarkt, de komende jaren. Marktkooplui en gemeente willen dat het aanbod meer divers wordt. Vis, groente en fruit, en mediterrane producten voeren al jaren de boventoon. Daarop moet een stop komen en aanvullend wordt gezocht naar verkopers van geheel andere producten.

Een nieuwe lokale marktverordening om dat voornemen in te voeren, bleek vol met haken en ogen. Want zogeheten meelopers en kooplui die niet hele hele jaar op de markt staan, dreigen de dupe te worden. Voor hen wordt een overgangsregeling van kracht.

Diverse Leidse raadsfracties hebben nog andere ideeën voor de Leidse markt aan weerszijden van de Nieuwe Rijn. De VVD wil de markt privatiseren, de PvdA wil regionale en biologische producten voorrang geven en de PvdD wil behalve krabben en kreeften ook plastic tasjes verbieden.

Alle maatregelen moeten ertoe leiden dat Leiden de titel van Markt van het Jaar in 2022 binnenhaalt. Wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) daarover: ,,Voor een aantrekkelijke binnenstad moeten we het aanbod versterken.’’

Meer nieuws uit Leiden