Bieb Leiderdorp tijdelijk naar gemeentewerf

Leiderdorp

De gemeenteraad moet er nog over besluiten, maar de bibliotheek in Leiderdorp verhuist tijdens de verbouwing van gebouw De Sterrentuin vermoedelijk naar de oude gemeentewerf aan de Simon Smitweg.

Met het plan om de bibliotheek een tijdelijk onderkomen te geven, komen burgemeester en wethouders tegemoet aan een wens van de gemeenteraad. Een aantal politiek partijen, ChristenUnie/SGP voorop, vond het een slecht idee dat BplusC tijdens de verbouwing van De Sterrentuin een jaar gesloten zou zijn.

Omdat de verbouwing van het sociaal cultureel centrum aan de Santhorst zes ton duurder uitviel dan de begrootte 2,5 miljoen, besloten burgemeester en wethouders begin dit jaar het plan te versoberen. De bibliotheek een jaartje sluiten tijdens de verbouwing en desnoods een bibliobus laten rijden, is een stuk goedkoper dan tijdelijke huisvesting regelen, redeneerden zij.

De tijdelijke verhuizing naar het oude gebouw van gemeentewerken vraagt wel een investering. De verhuizing naar de Werf en terug naar De Sterrentuin kost 75.000 euro en de verbouwing die nodig is om het gebouw geschikt te maken nog eens 80.000 euro.

De bibliotheek een jaar sluiten is ook niet gratis, hield directeur Wim van Noort van BplusC de raadsleden gisteravond voor. ,,Dan gaan Leiderdorpers hun lidmaatschap opzeggen, en dat kost ons 110.000 euro.’’

De gemeenteraad beslist in september over de tijdelijke huisvesting. De bedoeling is dat de verbouwing van De Sterrentuin eind dit jaar begint en uiterlijk in ieder geval op 1 januari 2021 klaar is.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.