Nieuw museumgebouw van Naturalis opgeleverd

Het trappenhuis van het nieuwe Naturalis.© Foto Bert Rietberg

Theo de With
Leiden

De nieuwbouw van natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden is deze week opgeleverd. De heropening laat nog drie maanden op zich wachten.

Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten is een blikvanger achter station Leiden. De nieuwbouw naast de collectietoren is veertig meter hoog. Het gebouw van wit beton heeft ramen die doen denken aan kattenogen, honingraat of een andere natuurlijke vorm.

In dit gebouw worden de museumzalen ondergebracht. Het vorige museum was te klein voor de enorme bezoekersaantallen die Naturalis tegenwoordig trekt. Ook de winkel en de horeca voldeden niet. Die waren in het Pesthuis gevestigd en via een loopbrug met het museum verbonden.

Sommige nieuwe museumzalen zijn wel veertien meter hoog. Zo is er volop ruimte voor opgezette dieren en voor Trix, het skelet van een gigantische T.rex. Trix moet Naturalis verder opstuwen in de vaart der volkeren. De heropening van Naturalis staat gepland voor het einde van de zomer. De komende maanden worden gebruikt voor de verhuizing en de inrichting van de museumzalen. De nieuwbouw is gebouwd door het bedrijf J.P. van Eesteren.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.