Leidse moskee Imam Malik heeft eerste minaret met klokken

De minaret van moskee Imam Malik, met de nog stilstaande klokken.
© Foto Wilco Devilee
Leiden

Een kerktoren met klokken op de gevel is heel gewoon, maar een minaret met uurwerken, die zie je nergens. De moskee Imam Malik aan de Nieuwe Marnixstraat in Leiden is de eerste die er een heeft, zegt woordvoerder Abdelhamid Bouzzit beslist.

De uurwerken op de minaret stonden al in het oorspronkelijke ontwerp van de Leidse moskee, die in 2011 werd opgeleverd. Het afgelopen weekeinde werden ze aangebracht. ,,Het heeft even geduurd voordat we de financiën rond hadden. Maar nu hebben we een primeur; dit is uniek in de hele wereld, stuur het bericht maar naar CNN’’, lacht Bouzzit.

Het islamitische centrum ziet de klokken als een service aan de buurt. ,,Een religieuze betekenis hebben ze niet’’, zegt Bouzzit. ,,De moskee is een markant gebouw in de wijk - je kunt er niet omheen - en straks kun je er ook op zien hoe laat het is.’’ De klokken wijzen overigens nog maar twee keer per etmaal de juiste tijd aan. De uurwerken moeten nog worden aangesloten.

De minaret was oorspronkelijk de plek van waar de muezzin de oproep tot gebed deed. Bouzzit: ,,Later ging dat met een geluidsinstallatie en inmiddels krijg je de oproep tot gebed gewoon via een app op je telefoon. Dat gebeuren heeft een hele transformatie ondergaan. De oproep zoals die vroeger werd gedaan, klinkt nu alleen nog in de moskee zelf.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.