Leidse hoogleraar Paul Cliteur gaat FVD toch wel leiden in de Eerste Kamer

Paul Cliteur (FvD) tijdens de uitslag voor de Eerste Kamerverkiezingen in de plenaire zaal van de Eerste Kamer.

Paul Cliteur (FvD) tijdens de uitslag voor de Eerste Kamerverkiezingen in de plenaire zaal van de Eerste Kamer.© ANP / Remko de Waal

DEN HAAG

Paul Cliteur gaat de fractie van Forum voor Democratie (FVD) in de Eerste Kamer leiden. Vorige maand bedankte Cliteur nog voor het fractievoorzitterschap, maar hij heeft zich bedacht.

De elf andere FVD-senatoren kozen unaniem voor de hoogleraar van de Universiteit Leiden, meldt de partij van Thierry Baudet. De 63-jarige Cliteur is ook voorzitter van de denktank van FVD, het Renaissance Instituut.

FVD wil ook de voorzitter van de Eerste Kamer leveren en draagt daarvoor de gepensioneerde generaal Toine Beukering voor. De partij is in de senaat immers de grootste en mag dus volgens goed gebruik uit haar midden een voorzitter aandragen, stelt zij.

Maar de kansen van Beukering lijken klein. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mikken op een ervaren kandidaat uit hun eigen gelederen, lieten ingewijden eerder weten. De grasgroene FVD-fractie in de Eerste Kamer zou geen geschikte senaatsvoorzitter tellen.

De Eerste Kamer moet op zoek naar een nieuwe voorzitter omdat VVD'er Ankie Broekers-Knol afzwaait. FVD heeft twaalf zetels in de senaat. De VVD heeft er evenveel, maar behaalde die met een flink aantal stemmen minder.

Lees ook: Cliteur: FVD moet nieuwe zuil bouwen en Cliteur: de grootste was leuk geweest

Het was eigenlijk de bedoeling dat medeoprichter en voormalig penningmeester Henk Otten FVD in de Eerste Kamer zou gaan aanvoeren. Otten voerde als lijsttrekker verkiezingscampagne, maar kreeg ruzie met Baudet. Die schoof zijn medebestuurder vervolgens terzijde. Otten is wel van plan zijn zetel in de senaat in te nemen.

De Eerste Kamer komt dinsdag in haar huidige samenstelling voor het laatst bijeen. Volgende week treden de nieuwe senatoren aan.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.