Proef met studenten op kamers bij Leidse bijstandsgerechtigden van de baan

Leiden

Het Leidse project om plaatselijke bijstandsgerechtigden wat bij te laten verdienen door een student in huis te nemen, gaat niet door.

Het ministerie van sociale zaken steekt er een stokje voor. Volgens een woordvoerster is de bijstand bedoeld voor mensen die tijdelijk geen inkomen hebben en die er ook zo snel mogelijk weer uit moeten. ,,Extra inkomsten toelaten, dat druist daartegenin. Het gevaar is dat mensen daardoor misschien langer in de bijstand blijven.’’

De Leidse wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) presenteerde eind april haar idee, niet zonder trots. Ze had immers een originele win-win-situatie bedacht. Door een kamer onder te verhuren aan een student konden bijstandsgerechtigden, na aftrek van kosten, ongeveer 170 euro per maand bijverdienen. Bovendien hielp het bedachte systeem tegen het chronische kamertekort voor studenten waar Leiden nog altijd mee te kampen heeft.

De drie plaatselijke woningcorporaties werden overgehaald aan het project mee te doen, in ieder geval voor een proefperiode van twaalf maanden.

Interesse

Het geopperde idee ontketende een lawine aan politieke reacties, schriftelijke vragen en ook Kamervragen aan drie verschillende ministeries. Een aantal fracties vond het goed bedacht om bijstandsgerechtigden, die een kamer over hebben, de mogelijkheid te bieden om die onder te verhuren als een soort hospita. Het stadsbestuur van Groningen toonde interesse om de proef over te nemen, maar een handvol raads- en Kamerleden voorspelde de nodige beren op de weg.

Die blijken er nu ook te zijn, gezien de reactie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Simpel gezegd; ook de onlangs ingevoerde Participatiewet staat het niet toe dat bijstandsgerechtigden wat bijverdienen. De bijstand is een vangnetregeling en onderhuur is geen vrijwilligerswerk, iets wat iemand in de bijstand wel mag uitvoeren tegen een vergoeding.

Jammer

Na contact tussen gemeente en ministerie heeft het stadsbestuur de voorbereiding op de lokale proef direct stopgezet. ,,Hartstikke jammer’’, reageert wethouder Van Delft. ,,Onze uitleg werd niet geaccepteerd en daardoor zullen we nooit weten waar het toe zou hebben geleid en of er veel gebruik van zou zijn gemaakt. Een gemiste kans.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.