Deze vier journalisten duiken in de Leidse vastgoedmarkt voor hun onderzoek ’Project L’

Liza Janson, Marijn Kramp, Nienke Ledegang en Job de Kruif.© Foto Taco van der Eb

Binnert Jan Glastra
Leiden

Op de populariteit van Leiden staat de laatste jaren geen maat en dat geeft een enorme druk op de huizenmarkt. Investeerders staan in de rij, prijzen gaan door het dak. Wat betekent dit en waar gaat het naartoe? Journalisten Liza Janson, Marijn Kramp, Nienke Ledegang en Job de Kruiff zochten het uit, met steun van het Leids Mediafonds. In een reeks van tien artikelen staan hun bevindingen de komende weken op zaterdag en woensdag in deze krant.

Chinezen die alles opkopen, huisjesmelkers met hele straten in bezit en woningzoekers die niets betaalbaars kunnen vinden. Dat soort verhalen zal menig Leidenaar bekend voorkomen. De vier journalisten wilden weten wat daarvan klopt. Zij spitten het Kadaster door en spraken met tientallen investeerders, eigenaren, huurders, en andere betrokkenen. Project L doopten ze hun onderzoek, een verwijzing naar een iets te populair geworden feestje.

,,De trend van mensen met een paar pandjes is versterkt sinds de crisisjaren. Buy to let, pensioenhuisjes, papa-en-mamahuisjes... het kreeg allerlei namen’’, zegt Kramp. ,,Jan Verbaan, Johan Oudendal, dat zijn namen die je hoort, maar er is ook een groep middelgrote investeerders actief’’, vult Ledegang aan.

De focus van hun onderzoek ligt op de stadsontwikkeling. ,,Hoe zorg je dat Leiden leefbaar blijft? Veel mensen die we spraken, zeggen: het centrum wordt voor de happy few’’, aldus Ledegang. ,,Maar ik ben ook positief verrast over hoe bewust bijvoorbeeld de gemeente ermee bezig is hoe Leiden er over twintig jaar uitziet.’’ Kramp: ,,De mensen met wie wij praatten vinden de ontwikkeling van de stad ook heel logisch. Ze zeggen al jaren dat Leiden toch zo’n mooie stad is, fantastisch ligt, een hoogopgeleide bevolking en veel jongeren heeft... En wat gebeurt er met een stad die de gemeente al tien jaar steeds mooier probeert te maken: die wordt populairder.’’

,,Maar corporatiewoningen blijven er ook. Die worden nog niet massaal onderverhuurd en ver-airbnb’d zoals in Amsterdam. Juist voor de lagere inkomens zijn er nog wel woningen. De groep die er net boven zit, heeft het misschien wel het moeilijkst’’, zegt De Kruijff. ,,Je ziet ook dat mensen vinden dat diversiteit in het Leidse DNA zit’’, zegt Kramp. ,,Dat ze het ook heel belangrijk vinden dat Leiden een stad voor iedereen blijft. Daar zit spanning: hoe ga je dat regelen? En kan dat?’’

De artikelen van Kramp, Ledegang, Janson en De Kruijff verschijnen de komende weken in de krant en online.

Op de site verzamelen we de publicaties hier.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.