Premium

Nieuw Zuid ontploft na ’bevrijding’: Quick Boys viert promotie uitbundig [video]

Nieuw Zuid ontploft na ’bevrijding’: Quick Boys viert promotie uitbundig [video]
Katwijk

Om zeventien over zeven, op Pinksterzaterdag, frommelde Dennis Kaars diep in de verlenging met de punt van zijn rechter voet Quick Boys de tweede divisie in. Alles wat blauw wit was, veerde juichend op en ontplofte van vreugde.

Supporters renden doldwaas het veld op, op de tribune werd uitbundig geknuffeld en een traantje weggepinkt. Na negen lange jaren was het D-Day op Nieuw Zuid. Quick Boys was eindelijk, godzijdank, weer terug op het hoogste amateurplatform.

Lees ook: Quick Boys is terug aan de top, VVSB daalt af [video]

De promotie van Quick Boys betekende automatisch de degradatie van VVSB naar de derde divisie. De jongens van Sint Bavo verlieten het hoogste podium met opgeheven hoofden.

Nieuw Zuid ontploft na ’bevrijding’: Quick Boys viert promotie uitbundig [video]
Quick Boys is na de overwinning op VVSB terug op het hoogste amateurniveau van Nederland.
© Foto Orange Pictures/Wim Wobbes

Ze vochten als ontembare leeuwen voor het klassenbehoud maar de overwinning (1-0) in de finale van de Bollenstreek, die boller stond van de spanning dan de vlaggen van de wind op Nieuw Zuid, kwam Quick Boys toe. ,,Dit is een mokerslag maar we mauwen niet,’’, erkende VVSB-trainer Eric Meijers, ,,over twee wedstrijden was Quick Boys de betere ploeg.’’

Lawaai

Tussen vreugde en verdriet lag zaterdagavond op Nieuw Zuid enkele meters. Terwijl in de ene kleedkamer een orgie aan lawaai losbarstte, heerste aan de overkant een wrange grafstemming. Vooral doelman Ruben Valk was verbitterd over de nederlaag.

,,Kaars maakte hands bij die goal. Hij nam de bal met de elleboog mee. Het ontging de scheids omdat Kaars tussen twee man in stond. Een VAR had die goal afgekeurd.’’ Valk keepte een dijk van een wedstrijd en hield met drievoudig hulp van de paal zijn ploeg lang in de wedstrijd die door windkracht zes soms veel weg had van blaasvoetbal.

Hij had zijn uitverkiezing tot beste doelman én speler in de Bollenstreek graag willen inruilen voor lijfsbehoud. ,,We hebben een bewogen seizoen achter de rug’’, keek Valk terug.

,,Na een dramatische start leken we dood en begraven. Eric Meijers schonk ons een tweede leven. In de nacompetitie speelden we goed en overtuigend tegen Hoek maar tegen Quick Boys slaagden wij er beide wedstrijden niet in dat niveau te halen.’’

VVSB gaat volgend seizoen de derby’s aan met FC Lisse en Ter Leede; Quick Boys vecht dan burenruzies uit met Katwijk, Rijnsburgse Boys en Noordwijk. ,,Eindelijk’’, klonk het in de bestuurskamer. Het bestuur liep nog net niet de polonaise maar de opluchting was immens. Promotie naar de tweede divisie was de ultieme, natte droom met het 100-jarig bestaan in het vooruitzicht.

De missie van Erik Assink is dus geslaagd. Niet cum laude, dan had de trainer kampioen moeten worden, maar hij kreeg de opdracht de club terug te laten keren op het hoogste platform. Die taak was razend gecompliceerd. Quick Boys is het Feyenoord van het amateurvoetbal. Hondstrouw legioen. Buitensporig hoog verwachtingspatroon.

Altijd roddel, achterklap en reuring. Soms een wespennest dan weer een warm, liefdevol opvangcentrum. Ongeduldige achterban die een hekel heeft aan breedbekkikkers en het hart verpandt aan waterdragers, de harde werkers op het veld.

In dat mijnenveld was Assink vaker psycholoog dan trainer. De 61-jarige Almeerder, bezig aan zijn 33e jaar als trainer, was gepokt en gemazeld bij IJsselmeervogels, een vergelijkbaar broeinest als Quick Boys, maar had in Katwijk zijn handen vol. ,,Links en rechts heb ik spelers moeten teleurstellen’’, keek hij terug met een biertje in de hand en een nat pak na een onvrijwillige douche van water en bier. ,,Ik ben er helaas niet in geslaagd iedereen aan boord te houden.’’

,,Het was af en toe hommeles, de koppies stonden niet altijd dezelfde kant op, maar het einddoel vergaten we nooit. Toen we afhaakten in de strijd om de titel, schakelden we direct over op plan B: de nacompetitie. Daarin hebben wij het prima gedaan. We waren beter dan OSS ’20 en veel beter dan VVSB.’’

,,Dit heeft wel iets van Feyenoords kampioenschap na zeventien jaar’’, zei hij lachend. ,,We hebben Nieuw Zuid bevrijd. Een kampioenschap was mooi geweest maar zo’n nacompetitie heeft ook wel wat.’’

En Dennis Kaars? De eerstejaars Katwijker ging een dag na zijn 31e verjaardag voor eeuwig de geschiedenisboeken van Quick Boys in. ,,Het was de lelijkste goal uit mijn carrière’’, keek hij met een grijns van oor tot oor terug, ,,maar wel een hele belangrijke.’’

Quick Boys-VVSB 1-0

106. Kaars 1-0.

Toeschouwers: 5000.

Quick Boys: Van der Helm, Bosman, Ket, Tesselaar, Ravensbergen, Van Hofwegen (82. De Kruijs), Mahmoed, Baten, Tejan, Kaars (115. Van der Plas), Sahin (74. Van Nieuwkerk).

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo, Zwart, Verlaan, Vijlbrief (108. Pauw), Van Niel (90. Van der Wilden), Felicia (59. Martins), De Rijk, Tervoert, Bekooij (110. El Osrouti).

Meer nieuws uit Sport Regionaal