Premium

Van Meelfabriek tot Plantsoen: volle rondvaartboten op de Leidse singels tijdens de tiende editie van Schemerstad [video]

Van Meelfabriek tot Plantsoen: volle rondvaartboten op de Leidse singels tijdens de tiende editie van Schemerstad [video]
Leiden

Ongekend volle rondvaartboten op de Leidse singels afgelopen vrijdag- en zaterdagavond. Niet dat het weer zo uitnodigend was, maar blijkbaar is de aantrekkingskracht van Schemerstad groot genoeg om de kou en ferme wind te weerstaan.

Schemerstad werd tien jaar geleden in het leven geroepen. Het publiek vaart in een rondvaartboot of een eigen sloep langs vijf plekken in de Leidse binnenstad.

Daar worden ze getrakteerd op een korte voorstelling van vijftien à twintig minuten. Onze rondvaartboot - Stijlvol van schipper Koene Parmentier - heeft als eerste halte de Meelfabriek.

Van Meelfabriek tot Plantsoen: volle rondvaartboten op de Leidse singels tijdens de tiende editie van Schemerstad [video]
Rosa Allessie en Wies Berkhout dansen tussen de betonnen pilaren van de Meelfabriek.
© Foto Taco van der Eb

Twee danseressen wachten het publiek op. Rosa Allessie en Wies Berkhout dansen tussen de betonnen pilaren. In hun goudkleurige jurkjes volgen ze elkaars bewegingen. Spiegels op de pilaren moeten het effect versterken. Helaas ontnemen diezelfde pilaren soms het zicht op de voorstelling.

Terwijl de danseressen na afloop snel hun warme trui aantrekken varen wij door naar het Ankerpark voor een tweede dansvoorstelling. Tussen de bomen wapperen drie witte lakens. In eerste instantie steken er drie paar benen onderuit. Daarna worden de dansers zichtbaar die op deze avond een waar gevecht moeten leveren met wasgoed en wind.

Er is veel afleiding. Luidruchtige studenten fietsen aan de andere kant van de singel, een groep kanoërs peddelt al pratend voorbij en ook de schipper moet even een telefoontje afhandelen.

De dansers zijn niet te benijden, maar gaan onverstoorbaar door met hun act. Het is het nadeel van Schemerstad, maar tegelijkertijd ook de charme van dit evenement: theater in een stad waar het leven doorgaat.

De volgende stop is het bruggetje bij de Hooglandse Kerkgracht. Hier krijgen we een heuse Shakespeare voorgeschoteld. Actrice Taskien Khudabux vertolkt Lady MacBeth in een bloedrode jurk. Symbolisch, want er kleeft bloed aan haar handen. Heel knap hoe ze het dobberende publiek weet te boeien met haar monoloog, zo nu en dan onderbroken door een fagot.

Cabaretduo Matroesjka speelt op een plateau langs de Nieuwe Rijn. De twee vrouwen beginnen met een ijzersterke sketch over twee baby’s die op de verlossing wachten. Zinnen als ’jij hebt te veel vruchtwater gedronken’ en ’ik zie licht aan het einde van de tunnel’ zorgen voor lachsalvo’s in de boten. Ook een lied over de eigen bubbel, waarin iedereen zich altijd graag wentelt, valt goed.

Voor de slotact varen we naar het Plantsoen. Het Blauwe Uur geeft hier een lichtshow. Het kunstenaarscollectief heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot de publiekslieveling van het festival. Ook dit jaar stellen ze niet teleur.

De lichtprojecties worden begeleid door geluidjes die ter plekke worden geproduceerd: hamertjes die op allerlei voorwerpen slaan zorgen voor een muzikaal bedje.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.