Premium

Het kleine ROAC promoveert voor het eerst in de clubhistorie naar de eerste klasse: ’Bizar!’

Het kleine ROAC promoveert voor het eerst in de clubhistorie naar de eerste klasse: ’Bizar!’
ROAC viert de historische promotie naar de eerste klasse.
© Foto Orange Pictures/WJ Dijkdrent
Voorschoten

,,Wie had dit ooit gedacht?’’ Hoofdschuddend, alsof hij het nog niet gelooft, maar met een gigantische grijns op zijn gezicht, neemt Thijs van Seggelen de paars-witte bos bloemen in ontvangst. ROAC heeft maandag Groeneweg met 3-0 verslagen en speelt volgend seizoen voor het eerst in de clubgeschiedenis in de eerste klasse.

,,Ongelooflijk’’, zegt Van Seggelen, een van de grootste talenten die het kleine clubje op de grens van Oud Ade en Rijpwetering ooit heeft voortgebracht.

Om hem heen vieren zijn teamgenoten, begeleiders en meer dan 400 meegereisde supporters feest op en om het veld van Voorschoten ’97, de gastheer van deze finale van de nacompetitie.

Op zijn vijftiende debuteerde Van Seggelen in het eerste van ROAC. Inmiddels is hij 32. Op een jaartje bij Noordwijk na balde hij altijd bij zijn ’cluppie’. Tien jaar geleden was dat nog in de vijfde klasse.

,,Bizar dat we volgend jaar in de eerste klasse gaan spelen. Kijk nou hoe dit leeft. Wat een mensen. Ik word niet vaak emotioneel, maar nu wel. Dit is het mooiste moment uit mijn voetbalcarrière. Ja, mooier dan mijn tijd bij Noordwijk en alle andere promoties.’’

Die naar de tweede klasse maakte Van Seggelen niet mee. Toen zat hij bij Noordwijk. Maar aan de rest van de opmars van de Rijpwetering Oud Ade Combinatie leverde Van Seggelen een bijdrage.

Die opmars is bijzonder, want de voetbaltak van ROAC telt zo’n 400 leden. Oud Ade en Rijpwetering bij elkaar hebben nog geen 2500 inwoners. ,,En toch hebben we dit voor elkaar gekregen. Met bijna allemaal eigen jongens. Slechts heel soms komt er eens iemand aanwaaien. Het is geweldig om dit met zijn allen mee te maken’’, glundert Van Seggelen.

Met een deel van zijn teamgenoten speelt hij al meer dan tien jaar samen. Maar naast oudgedienden zoals Dick en Freek Heemskerk en Jacco den Hollander kent dit ROAC ook een aantal goede jonge spelers, met Bart Hogenboom als grootste exponent daarvan. De eerstejaars A-junior speelde zich een paar weken geleden opvallend in de kijker.

Bij zijn debuut in de basis vanwege een blessure scoorde hij meteen. Ook vorige week tegen SVV was de jongeling trefzeker en vandaag tegen Groeneweg maakt Hogenboom de 2-0. ,,We hebben nog een aantal goede junioren die eraan zitten te komen’’, vertelt trainer Hein Leliveld.

De mix van jarenlange ervaring en vriendschap en jong enthousiasme is wellicht dé succesfactor van dit ROAC. In combinatie met een flinke dosis arbeidsethos. Het team blinkt niet uit in technische hoogstandjes. ,,We moeten het hebben van onze sterke organisatie. We geven bijna niets weg. Dat is onze kracht’’, aldus Leliveld.

Scoren is nog wel eens een probleem. ROAC maakte er in de reguliere competitie maar 42, en speelde liefst dertien van 26 wedstrijden gelijk. De ploeg kreeg er echter ook maar 27 tegen en verloor slechts twee keer. ,,En vandaag maken we er zomaar drie. Nou ja, dat is ook wel eens lekker’’, zegt Sam van der Geest, met zijn twee goals topscorer van de middag, met een grijns.

Terwijl de pitchers bier niet aan te slepen zijn, denken Leliveld en Van Seggelen alvast voorzichtig aan volgend seizoen. ,,Geen idee hoe we dat gaan doen. Iedereen is welkom om te komen spelen, maar spelers halen doen we niet’’, aldus Van Seggelen.

Leliveld heeft ondertussen een ander probleem. ,,Ik heb geen licentie om in de eerste klasse te mogen coachen. Je krijgt één seizoen dispensatie, maar we willen langer in de eerste klasse blijven. Ik mag dus aan de bak.”

ROAC-Groeneweg 3-0

45. Van der Geest 1-0, 70. Hogenboom 2-0, 77. Van der Geest 3-0. Toeschouwers: 900.

ROAC: Van der Poel; Den Hollander, Boere, De Haas, F. Heemskerk, Van der Geest, Van Seggelen (80. Van der Star), Hogenboom (71. Den Dekker), Van As, Hupkes (83. Bax), Wagter.

Meer nieuws uit Sport Regionaal