Geheimzinnig filmpje koppelt Rembrandt aan Goeie Mie

Stok met QR-code aan het hek van de Burcht.
Ook het borstbeeld van Rembrandt aan de Witte Singel kreeg een QR-code.
1/2
Leiden

Rembrandt en Goeie Mie zijn allebei spraakmakende figuren uit de Leidse geschiedenis. Ze leefden meer dan twee eeuwen verwijderd van elkaar, maar een Leidse kunstenaar heeft ze nu toch aan elkaar gekoppeld.

Op meer dan twintig plekken in Leiden zijn in de nacht van maandag op dinsdag stokken opgehangen met daaraan een QR-code. Wie met zijn smartphone deze code scant, komt terecht bij een vier minuten durend filmpje. Daarin wordt Rembrandt ondanks het tijdverschil gekoppeld aan gifmengster Goeie Mie.

De makers noemen het een fictief verhaal, gebaseerd op historische feiten. Rembrandt ging op 15-jarige leeftijd in de leer bij Jacob van Swanenburg, die na 25 jaar in Italië weer naar Leiden was teruggekeerd. Met zijn dochter Adriana zou Rembrandt romantische onderonsjes hebben gehad. De schilder zou met haar zijn eerste stappen op het pad der liefde hebben gezet. Het jongere zusje Catharina van Swanenburg was jaloers, zeker nadat ze getuige was geweest van de eerste kus. Ze raakte verbitterd en nam dit liefdesgeheim mee in haar graf.

Twee eeuwen later dook ze volgens dit filmpje weer op in Leiden, nu als Maria Catharina Swanenburg. ,,Die schilder beroemd? Nou, ik ook’’, zou ze volgens de voice-over hebben gedacht. Onder het mom van liefdadigheid schoot ze arme en zieke buurtgenoten te hulp. Het leverde haar de bijnaam Goeie Mie op. In werkelijkheid vermoordde ze rond de honderd mensen met arsenicum. Zou het haar wraak op de wereldberoemde Rembrandt van Rijn zijn?

De kunstenaar die het filmpje heeft gemaakt en de stokken met QR-codes door Leiden heeft verspreid, wil anoniem blijven. ,,Ik onthul mijn identiteit op een later moment. Het draait nu even niet om mij.’’

Wel vertelt hij dat tijdens zijn onderzoek een nog onbekende foto van Goeie Mie is opgedoken. Op deze foto uit 1881 is Maria Catharina Swanenburg te zien met haar kinderen Arie, Maria en Leonard. Hij heeft de foto laten vergelijken met de politiefoto van Goeie Mie uit 1883. ,,Middels biometrische gezichtsherkenning is onomstotelijk vast komen staan dat dit dezelfde vrouw is.’’

Meer informatie: www.rembrandtspassion.com

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.