Premium

Hillegom blij met plannen Dunantplein: bibliotheek naar centrum

Hillegom blij met plannen Dunantplein: bibliotheek naar centrum
Het Henri Dunantplein in Hillegom.
© Archieffoto
Hillegom

De grootscheepse bouw- en verbouwplannen in het gebied Henri Dunantplein/Hoofdstraat in Hillegom vallen in goede aarde bij de politiek.

Van links tot rechts is er lof voor de voorstellen van B en W die onder andere inhouden dat er een extra verbinding wordt gemaakt tussen Hoofdstraat en Henri Dunantplein en dat de bibliotheek verhuist naar het Hillegomse centrum.

Hoewel er een flink bedrag mee is gemoeid - om te beginnen een kleine drie miljoen euro - is het besluit bij de raadsvergadering van later deze maand een hamerstuk. Dat wil zeggen dat de raadsleden het niet nodig vinden er nog woorden aan vuil te maken.

In de voorbereidende commissievergadering was er nog wel enige discussie. Bijvoorbeeld over het onderdeel van de plannen die het gebouw Java (voorheen partycentrum De Mon) aan de Van den Endelaan en het witte huis ernaast behelzen. Die twee panden koopt de gemeente, om ze vervolgens te slopen en er een parkeerterrein aan te leggen. Ook de voormalige drukkerij Van Lierop aan het Henri Dunantplein wacht dat lot.

Omdat met name het gebouw Java de kwalificatie ’karakteristiek’ en ’beeldbepalend’ draagt - overigens een status die geen bescherming biedt - dringen verschillende partijen erop aan de gevel goed te bewaren en bij eventuele herbouw deze weer terug te brengen.

Het nieuwe parkeerterrein is namelijk als het goed is tijdelijk. Als bijvoorbeeld in de verre toekomst het zuidelijk deel van het Henri Dunantplein zou worden onderkelderd - zoals ook met het noordelijk deel is gebeurd - dan kan het parkeerterrein weer worden opgeheven.

De komende jaren is het terrein wel nodig om te voldoen aan de parkeernormen. Er komen in het gebied veel appartementen bij en daarbij moet ook voldoende parkeergelegenheid worden gerealiseerd. Zo komen er 36 appartementen in Dunantstaete, de naam die is bedacht voor de nieuwbouw tussen Hoofdstraat en Henri Dunantplein in het gedeelte tussen Nissa Café en Stevens Menshop. De winkels daar worden afgebroken waarna er nieuwe, kleinere winkelunits, een nieuwe bibliotheek en een doorgang tussen Hoofdstraat en Dunantplein voor terugkomen. De karakteristieke gevels aan de Hoofdstraat keren in de nieuwbouw terug.

Verder komen er ook twaalf appartementen op de plek van voormalig restaurant De Hangkous, op de hoek Van den Endelaan/Molenstraat. En wordt de oude Boaz-school (later Balletschool, tegenwoordig kunstenaarscollectief De School) verbouwd tot achttien startersappartementen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.