Schaakvereniging Philidor viert eeuwfeest met lezing: verheft schaken de arbeider?

Leiden

De Leidse schaakvereniging Philidor bestaat honderd jaar. De vereniging viert dit feest op donderdag 20 juni met een lezing van het vooraanstaande Philidor-lid, bestuurskundige en hoogleraar Roel in ’t Veld, in de bibliotheek in de Nieuwstraat in Leiden.

Schaakvereniging Philidor is vernoemd naar de Franse musicus, componist en schaker François-André Philidor (1726-1795), die bekend staat als de ’sterkste schaker van zijn tijd’, als schrijver van een boek over het schaken, en als naamgever van een verdedigende opening in het schaakspel. In 1745-’46 verbleef hij een jaar in Nederland.

Schaakvereniging Philidor heeft echter niet zijn wortels in de 18de eeuw, maar in de opkomst van de arbeidersbeweging van omstreeks 1900. Schaken, zo was de overtuiging van die tijd, kon de arbeiders ’verheffen’.

In ’t Veld gaat vooral in op de vraag waarom dat zo is, en óf het wel zo is? Daarbij maakt hij gebruik van de ideeën over spel van de Leidse cultuurhistoricus Johan Huizinga en van speltheorieën die hierop voortbouwen. Lang niet alle spelonderzoekers zijn ervan overtuigd dat spel verheft. Aanvang 20.00 uur. Toegang 5 euro, maar gratis voor leden van Philidor en de HVOL.

Meer nieuws uit Leiden