Leiderdorp: honderden huizen en meer natuur op Baanderij

Leiderdorp wil op de Baanderij wonen en werken combineren.© Archieffoto Hielco Kuipers

Aad Rietveld
Leiderdorp

Bedrijventerrein De Baanderij in Leiderdorp moet een ’interessant gebied’ worden, waar mensen ’willen wonen, winkelen, werken en verblijven omdat er altijd iets te beleven valt’. Dat valt te lezen in de eerste aanzet tot een ’gebiedsvisie’ die burgemeester en wethouders hebben opgesteld.

Leiderdorp is sinds september vorig jaar in gesprek met eigenaren van bedrijven op de Baanderij en omwonenden over ’transformatie’ van het bedrijventerrein aan de Zijl. Dat kan volgens de gemeente een ’levendig woon-werkgebied worden’ en uitgroeien tot een ’toplocatie’.

Aan de rand van de Baanderij zijn nu al ruim honderd woningen en worden er aan de Leidsedreef op de ROC-locatie nog eens zo’n 180 gebouwd. Daar zouden aan de kant van de Zijl nog eens twee- tot vierhonderd eengezinswoningen en woningen voor starters bij kunnen komen, denkt de gemeente. De oever van het riviertje zou door de aanleg van een wandel- en fietskade een ’aantrekkelijk verblijfsgebied moeten worden’.

Het bedrijventerrein moet volgens de ’uitgangspuntennotitie’ ook groener worden. Bomen, gazons en bloemrijke bermen moeten zorgen voor een ’prettiger uitstraling’ en nieuwe sloten langs de Zijloordkade en de Van der Marckstraat voor meer waterberging. Ook de bereikbaarheid van moet beter. Er zijn te veel doodlopende wegen en te weinig fietspaden, constateren de schrijvers van de notitie.

De gemeente opperde zes jaar geleden al de mogelijkheid om op de Baanderij woningbouw te plegen. Dat leidde tot protest van de Leiderdorpse ondernemersvereniging, die erop wees dat er in de Leidse regio al te weinig ruimte is voor bedrijven. Dat is nog steeds zo. Verlies van bedrijventerrein moet elders in de regio worden gecompenseerd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.