Conditie Lange Brug in Oud Ade is niet verslechterd

Wegversmalling in de Lange Brug /Leidseweg in Oud Ade. Alleen eenrichtingsverkeer is mogelijk.© Foto Hielco Kuipers

Erna Straatsma
Oud Ade

De conditie van de Lange Brug in Oud Ade is de afgelopen maanden niet verslechterd. Het opnieuw plaatsen van beweegbare toegangshekken, voor een beperktere doorgang van auto’s, is daarom niet nodig.

Dat blijkt uit recent onderzoek van de gemeente Kaag en Braassem die de, door betonrot aangevreten, brug nauwlettend in de gaten houdt. Eind juni volgt een nieuwe inspectie.

Vanwege de slechte conditie van de brug is al maanden slechts één rijbaan van de Leidseweg begaanbaar.

Vorige week heeft de gemeente een ingenieursbureau ingehuurd die de vervanging van de brug gaat voorbereiden. Het bureau heeft de opdracht het werk zo snel mogelijk uit te voeren, op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenteraad. De politiek maande wethouder Yvonne Peters eind mei tot haast.

De gemeente gaat er nu vanuit dat het voorbereidende werk in het laatste kwartaal van 2019 klaar is. Daarna vindt de aanbesteding van het bouwproject plaats en kan een aannemer aan de klus beginnen.

,,We gaan vaart maken met het vernieuwen van de Lange Brug om zo snel mogelijk onze inwoners en ondernemers met auto, fiets, bus, tractor of vrachtwagen weer volledig over de brug te kunnen laten rijden’’, zegt Peters. ,,En we gaan met de omgeving in gesprek over de werkzaamheden om zowel snelheid te maken, de omgeving bereikbaar te houden en overlast waar mogelijk te beperken.’’

Het ingenieursbureau moet onderzoeken of het mogelijk is de brug sneller te vervangen. In april zei de gemeente weten dat deze klus op zijn vroegst december 2020 af is.

Vorig jaar juli ontdekte de gemeente de slechte conditie van de Lange Brug. Lange tijd probeerde ze de vervangingskosten naar de provincie door te schuiven, maar begin dit jaar bleek dat Kaag en Braassem hier verantwoordelijk voor is.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.