Alphen wil verbod op verkoop lachgas, ook roep om verbod in Katwijk en Leiden

Alphen wil verbod op verkoop lachgas, ook roep om verbod in Katwijk en Leiden
Alphen aan den Rijn

Burgemeester Spies (openbare orde) wil een verbod op de verkoop en het gebruik van lachgas tijdens evenementen in Alphen aan den Rijn.

Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van de ChristenUnie. Deze partij vroeg begin mei om een verbod op lachgasverkoop tijdens evenementen.

Op korte termijn komt Spies met een voorstel om in evenementenvergunningen de bepaling op te nemen dat de verkoop- en het gebruik van lachgasballonnen en -patronen niet is toegestaan. Daarnaast onderzoekt ze de mogelijkheid een verbod op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Tijdens Koningsdag zijn in Alphen lachgasballonnen verkocht door een horeca-exploitant in de Julianastraat. De bewuste ondernemer zou zich niet bewust zijn geweest dat dit ’onwenselijk’ was. Na de ontdekking heeft de politie de lachgasfles, in overleg met de kroegbaas, in beslag genomen. De politie beriep zich daarbij op mogelijk brandgevaar en de ’mogelijk negatieve invloed van de verkoop van lachgasballonnen op de openbare orde’.

Festivals

Ook in Leiden en Katwijk gaan stemmen op om de verkoop van lachgas aan banden te leggen. In beide gemeenten pleiten de CDA-fracties daarvoor.

Het Katwijkse CDA-raadslid Dick Oudwater vraagt het college van B en W om de verkoop van lachgas ’te verbieden of te ontmoedigen’. Dat kan volgens hem goed met een verbod in evenementenvergunningen, zoals Alphen gaat doen. ’Bij sommige festivals in Nederland is het gebruik van lachgas verboden’, aldus Oudwater in zijn schriftelijke vragen. ’Ook in Katwijk staan de komende maanden weer een aantal festivals gepland.’ Het college heeft nog niet geantwoord op de vragen van het CDA.

In Leiden stelde CDA-raadslid Josine Heijnen begin mei vragen over een mogelijk lachgasverbod tijdens evenementen. Het college heeft daar nog niet op geantwoord.

Meer nieuws uit Leiden