Premium

Column krijg nou wat: Over toiletrolhouders en andere mislukte producten

Column krijg nou wat: Over toiletrolhouders en andere mislukte producten

We worden als consument bijna dagelijks overspoeld met nieuwe producten. Ondernemers denken dat er behoefte aan is en hopen bij elk lumineus idee binnen te lopen. Dat mag. Maar er zitten soms wel hele foute producten tussen. Uit mijn jeugd herinner ik me de koffiefilterzakjesautomaat van Brabantia. Niet echt een succes....

Frans Reichardt schreef er samen met Ed en Thijs van Eunen een boek over ’Business Bloopers’. Een van de redenen waarom een product niet lukt is omdat de markt al verzadigd is. Voorbeeldje?

Grolsch introduceerde een thuistap, nadat Heineken en InBev al een stevig marktaandeel met hun thuistappen hebben veroverd. Grolsch is duidelijk te laat. Soms is de tijd nog niet rijp voor een product. Adam Curry, wie kent hem niet, heeft het ooit geprobeerd met Jamby, waarbij je thuis video’s naar internet kunt uploaden. Hij begint het bedrijf in 1999, maar het wordt geen succes. Drie jaar later start een ander met YouTube. We weten hoe het daarmee is afgelopen.

Een andere reden waarom producten mislukken is omdat het te veel gebreken vertoont of omdat het voor de consument niet duidelijk is waarvoor het dient. Reichardt noemt Google Glass daarvan als voorbeeld. Is het iets voor techneuten die complexe vraagstukken moeten oplossen of is het een modieus iets voor iedereen die er bij wil horen. Google haalt het product na drie jaar van de markt.

Column krijg nou wat: Over toiletrolhouders en andere mislukte producten

Zelf vind ik heel veel toiletrolhouders ergerlijke en mislukte producten, die het niet verdienen om in publieke toiletten te hangen. Onlangs verbleef ik in een accommodatie met een toilet met zo’n toiletrolhouder. Vier rollen wc-papier boven op elkaar met aan de onderkant een kleine opening om de velletjes er uit te trekken.

Maar ja; hoe doe je dat als je de eerste gast bent en het papier nog vast zit? Pielen moet je, vreselijk pielen om dat randje van die rol los te krijgen. Ronddraaien is ook al lastig omdat die andere drie hele rollen lekker op die onderste rol drukken. En hoe zit de rol in de houder: draait ie met de klok mee of tegen de klok in? Het zijn van die problemen waar je je op dat moment liever niet al te druk over wilt maken.

Of je hebt van die houders die net als bij het spelletje vier op een rij een inwendig mechanisme hebben, waardoor de papierrol wel vrij kan draaien. Maar als de ene rol op is: zie dan maar eens om de volgende rol tevoorschijn te toveren. Ergens moet een rollertje over een schakeltje, waardoor een palletje omspringt, maar ook hier: pielen.

Ik vraag me dan af hoe ontwerpers dit bedenken? Zitten ze soms bulderend van het lachen met z’n allen zo’n opdracht uit te werken op een vrijdagmiddagborrel? Ik denk het soms. Terwijl de oplossing zo simpel is: een papierloos toilet.

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.