Rijnlandse Architectuurprijs 2019: 24 nieuwbouwprojecten komen in aanmerking

Leiden

Voor de Rijnlandse Architectuurprijs 2019 komen 24 nieuwbouwprojecten in aanmerking. Het Rijnlands Architectuur Platform heeft de longlist gepubliceerd.

De longlist wordt vandaag, op de Dag van de Architectuur, naar buiten gebracht. Deze lijst van 24 projecten wordt in september teruggebracht tot een shortlist. Daaruit wordt door een jury onder leiding van Thijs Asselbergs, architect en hoogleraar aan de TU Delft, een winnaar gekozen. Ook inwoners van deze regio mogen vanaf dat moment een stem uitbrengen voor de publieksprijs.

Bij de twee voorgaande edities van de architectuurprijs stemden ruim 4500 mensen. Zij kozen beide keren voor een parkeergarage: in 2015 de parkeerkelder in de Katwijkse duinen en in 2017 de spiraalvormige parkeergarage onder de Leidse Lammermarkt. De jury koos bij de laatste editie voor studentenhuisvesting aan de Langebrug in Leiden.

De wedstrijd ligt nu weer helemaal open. Uit de elf deelnemende gemeenten zijn 24 nieuwbouwprojecten geselecteerd, die de afgelopen twee jaar tot stand zijn gekomen. Daaronder bevinden zich drie musea: Naturalis en De Lakenhal in Leiden en het Lisser Art Museum (LAM) in Lisse. Er staan echter ook woonhuizen op de longlist, een school, een fietsbrug en een gerestaureerd rijksmonument.

„De lijst bevat een prachtig en breed scala van verschillende projecten in de Leidse regio”, stelt juryvoorzitter Thijs Asselbergs. Hij zegt zin te hebben in ’de uitdagende klus’ om met de andere juryleden de winnaar te bepalen. Zowel de jury- als de publiekswinnaar wordt op woensdag 9 oktober bekendgemaakt op een feestelijke bijeenkomst in Scheltema in Leiden.

Meer informatie: www.rapleiden.nl

kaart_rijnland-longlist_def2.pdf

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.