Premium

Roeiers hebben de Kaag voor zichzelf door uitblijven van mooie weersomstandigheden

Roeiers hebben de Kaag voor zichzelf door uitblijven van mooie weersomstandigheden
De Kaag was zaterdag het domein van sloeproeiers.
© Foto Hielco Kuipers
Warmond

Dat de dag niet stralend en warm begint, daar zijn de deelnemers aan de Kaagrace niet rouwig om.

Zo’n duizend roeiers komen zaterdag in actie op het water rondom de Kaagsociëteit, in sloepen en gigs. De sloepen racen over vijftien kilometer en de gigs varen zes kilometer en sprinten over anderhalve kilometer.

,,Bij roeien is warmte misschien wel de grootste tegenstander’’, zegt Marieke van Schie. Zij is de voorzitter van de Kaagracecommissie die namens KWV De Kaag het evenement in goede banen leidt. ,,Bovendien scheelt het in de drukte op het water. Als het echt warm is, loopt heel Leiden leeg. Nu hebben we de Kaag een beetje voor onszelf.’’

Dat komt niet slecht uit. De hele dag door starten er races. De Kaagrace is een van de wedstrijden die meetelt voor het Nederlands kampioenschap. ,,Sloeproeien is een heel snel groeiende sport’’, vertelt Van Schie. Vanuit het hele land zijn er roeiers naar Warmond gekomen. ,,Je hoort alle dialecten op het water. Een dag per jaar is de Kaag van de roeiers.’’

De sloepen hebben bemanningen van acht tot twaalf mensen. De boten zelf verschillen ook in gewicht en afmetingen. Om de winnaar te bepalen, worden alle verschillende waarden gemeten, de zogeheten sleepwaarden. Degene die als eerste over de finish komt, is dus niet per definitie de winnaar. De boten varen minder tegen elkaar dan tegen de tijd. ,,Maar er zijn wel degelijk concurrenten’’, zegt Van Schie.

In de gigs roeien zes mensen, begeleid door een stuurman of -vrouw. Het zijn zeewaardige roeiboten uit het Engelse Cornwall. Die lagen vroeger te wachten tot er een boot naar binnen geloodst moest worden. De pilot gig die het eerste bij het schip aankwam, mocht het loodsen doen, en daar komt het race-aspect vandaan dat nu wordt nagebootst.

Namens de thuisvereniging wordt Team X in de boot Double Dutch eerste in de B-heat. Derk Onnekes, Bas Bogaards, Vincent Poth, Richard Schouten, Cees Baak, Jos van Galen en stuurvrouw Lisette Smit winnen na een indrukwekkende eindsprint, waarin ze in de laatste 500 meter een achterstand van 100 meter goed weten te maken.

,,Het is een combinatie van conditie, techniek en teamwerk. In deze samenstelling zijn we nu twee jaar bij elkaar. We trainen op vaste posities, om gewenning te kweken. In tegenstelling tot vlak roeien, zitten we helemaal los. We zitten op een bankje en er is een treeplank, en je klemt jezelf vast. Je schrap zetten, is belangrijk.

,,We hebben de afgelopen tijd veel getraind op het opbouwen van reserve. Meteen volle bak en zeven kilometer achter elkaar. Dat betaalt zich nu uit. In onze thuiswedstrijd wilden we heel graag goed voor de dag komen, en dat is gelukt. We zijn een goed team.’’

Als de races ten einde komen, verschuift de aandacht naar het sociale gedeelte. ,,Het is hard werken op het water, en daarna ontspannen en gezelligheid’’, zegt Van Schie. Intussen worden de boten met een kraan uit het water getild en op de trailers op het parkeerterrein geplaatst. ’s Ochtends ging het andersom.

Meer nieuws uit Sport Regionaal