Gemeente Leiden was niet onpartijdig rond referendum woningbouwplan LEAD

De gevolgen van de bouw van torenflats aan de Willem de Zwijgerlaan, gezien door de ogen van de actiegroep© Stop Lead

De gevolgen van de bouw van torenflats aan de Willem de Zwijgerlaan, gezien door de ogen van de projectontwikkelaar.© Red Company

1 / 2
Loman Leefmans
Leiden

De informatie op de gemeentelijke website, in de aanloop naar het inmiddels afgeblazen referendum, was niet onpartijdig.

Dat erkent burgemeester Henri Lenferink. ,,Er zaten wat schoonheidsfoutjes tussen’’, bevestigt hij. Het betreft de kwestie over de Willem de Zwijgerlaan waarlangs de Rotterdamse ontwikkelaar Red Company drie hoge flats wil bouwen. Buurtbewoners zagen die niet zitten en drongen aan op een referendum.

In de afgelopen weken tekenden 4.022 Leidenaars een verklaring waarmee ze het referendum steunden. Dat hadden er 5.000 moeten zijn, maar dat lag zeker niet aan het digitaal meldpunt van de gemeente en de zeven lokalen waar stadgenoten de ondersteuning konden tekenen. De Leidse gemeenteraad is dan ook in ruime meerderheid tevreden hoe in april en mei naar die volksraadpleging is toegewerkt.

Lees ook: #LEAD: een omstreden plan zonder volksraadpleging

Partijen als SP en Partij Sleutelstad (PS) zijn weliswaar teleurgesteld in de uitkomst, maar zij hebben nauwelijks haperingen in de referendumprocedure aangetroffen. ,,Het heeft zelfs geleid tot een stadsbrede discussie over hoogbouw’’, weet Anand Siwpersad van PS. ,,Ik hoor overal mensen daarover.’’

Enige smetje is dus dat de gemeente de eigen mening - vóór torenflats - niet heeft kunnen onderdrukken in begeleidende teksten en linkjes op de website. Dat het referendum niet doorgaat, betekent niet dat tegenstanders de handdoek in de ring werpen. Wijkvereniging Groenoord-Noord koos er dinsdagavond, unaniem, voor om het bouwplan juridisch te bekampen.

Lees ook: Verzet blijft ook zonder referendum tegen torenflats

Lees ook: Torenflatplan Willem de Zwijgerlaan overladen met nieuwe onderzoeken

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.