Premium

Politie gaat vaker achter snelvaarders in Veense polders aan

Politie gaat vaker achter snelvaarders in Veense polders aan
Kaag en Braassem

Agenten gaan in drukke periodes vaker het water op om snelvaarders ’aan te spreken’. Bij herhaling schrijven ze bekeuringen uit. En als uiterste middel nemen ze boot en/of motor in beslag.

Dat antwoorden burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem op vragen van het CDA.

Een hoorzitting over het bestemmingsplan Braassemerland leerde de partij dat er nog steeds te hard wordt gevaren in de polders van Roelofarendsveen, terwijl de politie al jaren een kleine boot heeft waarmee ze ook onder de lage bruggen daar door kan.

Dat snelle varen baart de partij zorgen, ook omdat de golfslag ’omliggende percelen en oeverbeschermingen kan beschadigen’.

Op de vraag of er in 2018 klachten zijn binnengekomen bij de gemeente, antwoorden B en W ontkennend. Bij de politie kwamen wel meldingen binnen: ’Via het meldnummer en social media zijn zo’n 25 meldingen gedaan’. Uiteindelijk zijn zes boetes uitgedeeld, veelal omdat betrokkenen nog te jong waren om een snelle boot te besturen.

Achttien jaar

Vanaf je twaalfde mag je weliswaar met een kleine motorboot varen, maar dan mag die niet sneller kunnen dan 13 kilometer per uur. En de rubberboten waar jongeren graag in varen, kunnen vaak wel veertig.

Wie een boot met zo’n snelheid wil besturen, moet minimaal achttien jaar oud zijn. Om dat nog eens goed duidelijk te maken, komt er deze zomer een speciale folderactie. In die folders, die onder meer in rubberboten worden achtergelaten, staan de do’s en don’ts van het varen in dergelijke boten door minderjarigen.

Op de vraag of het ’vigerende beleid afdoende is om te handhaven’, antwoorden B en W dat het ’niet mogelijk is om alle overtredingen te spotten’. Maar in drukke periodes, waarin er ook meldingen komen, zullen agenten doen wat ze kunnen. Bijzondere opsporingsambtenaren kunnen daarbij niet helpen. Die zijn daartoe namelijk ’niet bevoegd’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.