Hortus botanicus krijgt 5 miljoen euro uit legaat Carla van Steijn

© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiden

De Hortus botanicus van de Universiteit Leiden heeft vijf miljoen euro ontvangen uit een legaat van Carla van Steijn. Het is, naar nu blijkt, voor de tweede keer dat een Leidse culturele instelling zo’n groot legaat uit haar erfenis ontvangt. In maart meldde Museum De Lakenhal ook al dat zij vijf miljoen euro van de vermogende Wassenaarse had ontvangen.

Carla van Steijn was tot aan haar dood op 12 maart vorig jaar een trouw bezoekster van de Hortus botanicus. Ze was lid van de stichting Vrienden van de Leidse Hortus en deed anoniem grote schenkingen, onder meer voor de vernieuwing van de tropische kassen, de aanleg van de Clusiustuin, informatieborden, vernieuwing van de paden en recent nog voor de verbouwing van de wintertuin en het entreegebouw. ,,Ze wilde als persoon altijd op de achtergrond blijven’’, zegt Hortus-woordvoerster Saskia Jacobs.

De Hortus richt van het geld een ’Carla van Steijnfonds’ op, dat bedoeld is voor de vernieuwing van de tuin. Het wordt beheerd door de stichting Vrienden van de Leidse Hortus. Onder meer wordt nagedacht over manieren om de botanische tuin beter toegankelijk te maken voor minder validen. Van Steijn, die in de laatste jaren van haar leven moeilijk liep, had oog voor die slechte toegankelijkheid.

Van Steijn was ook een trouwe bezoeker van Museum De Lakenhal, waarmee zij een vergelijkbare verhouding onderhield. In 2015 doneerde ze anoniem al eens een miljoen euro voor onder meer de aankoop van kunstwerken en de restauratie van glas-in-loodramen en monumentale koepelramen. Ook hier had ze aandacht voor de noden van minder valide bezoekers, zoals een ringleiding voor doven en slechthorenden in het auditorium. Het dankbare museum heeft sinds de renovatie en nieuwbouw een ’Van Steijn Gebouw’ en een Van Steijn Fonds voor ’specifieke aankopen’.

Lees ook: Hortusweldoenster Carla van Steijn hield van dingen die blijven

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.