Premium

Particulier initiatief voor behoud dierenweide Rijnsburg

Particulier initiatief voor behoud dierenweide Rijnsburg
Dierenpark Westerweide in Rijnsburg gaat mogelijk verder als particulier initatief.
© Foto Hielco Kuipers
Rijnsburg

Er is een kans dat dierenpark Westerweide aan de Spinozalaan in Rijnsburg niet hoeft te sluiten als gevolg van de bezuinigingen van de gemeente Katwijk. Vrijwilligers en omwonenden van het dierenpark hebben de handen ineen geslagen om het park open te houden.

Wethouder Rien Nagtegaal (Gemeentebelangen Katwijk) zei vorige week in de raadscommissie dat hij ’vrijwel geheel 2018’ in gesprek is geweest met een aantal instellingen om de dierenweide in stand te houden. „Dat is mislukt, maar we zijn blij met het burgerinitiatief en we voelen mee met de betrokkenheid en het enthousiasme van een aantal burgers.”

De gemeente Katwijk was volgens de wethouder ook niet van plan om zomaar de stekker eruit te trekken: „Het college heeft nooit het woord sluiten in de mond genomen”, aldus Nagtegaal. „We hebben het alleen gehad over het afstoten van de beheerstaken.”

De conclusie dat de exploitatie van de dierenweide zonder financiële steun geen haalbare kaart is, komt van beheerder Jason Vergunst en de vrijwilligers van Westerweide zelf. „Maar het dierenpark hoort bij het dorp”, zei Vergunst in de raadscommissie. „Het is verschrikkelijk dat we niet de kans hebben gekregen om samen tot een andere oplossing te komen.”

Er zijn gesprekken geweest over de oprichting van een stichting met een Anbi-status, waardoor het dierenpark fiscaal aftrekbare giften en donaties kan aantrekken. Maar dit overleg is halverwege gestrand. Ook waren er gegadigden vanuit de zorgsector om een samenwerkingsverband op te tuigen. De gesprekken daarover verliepen aanvankelijk zo voorspoedig dat in juni 2018 het glas kon worden geheven op ’het lenteakkoord’ met de Stichting Meet en Greet Westerhaghe, Julianaschool, Wellantcollege, Welzijnskwartier en de zorginstellingen ’s Heeren Loo, Gemiva-SVG Groep, Raamwerk en Philadelphia. Het dierenpark kon uitgroeien tot een onderwijsplek, dagbesteding en gezellige buurtkamer voor jong en oud. Maar de ene na de andere instelling haakte af. „Alleen Meet en Greet en ’s Heeren Loo bleven over”, zegt Vergunst. Op een gegeven moment merkte hij dat hij buiten de gesprekken met de wethouder werd gehouden. „Het ging alleen nog maar over het educatieve lokaal.”

De beheerder denkt dat hij onder de inwoners van Rijnsburg genoeg draagvlak kan vinden om Westerweide open te houden. „Alleen het huurbedrag is een struikelblok. Er is nog geen businessplan. We hopen op financiële steun van de gemeente bij de privatisering. In de bezuinigingsplannen van de gemeente Katwijk is tot en met 2023 ook een bedrag van 10.000 per jaar gereserveerd voor financiële steun bij privatisering van het dierenpark.’’

In de raadsvergadering van donderdagavond 20 juni moet een beslissing vallen over het dierenpark. De toekomst van de Katwijkse Muziekschool, het Welzijnskwartier en de bibliotheek staan eveneens op de agenda.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.