Premium

Bedrijven Kaag en Braassem schreeuwen om ruimte

Kaag en Braassem

In Kaag en Braassem moet zo snel mogelijk extra ruimte voor bedrijven komen. Daar lijkt de plaatselijke politiek het over eens, zo leerde een raadsavond deze maandag.

Onderzoekers hadden eind vorig jaar al aangetoond dat er behoefte is aan vijf tot tien hectare extra bedrijventerrein. Verschillende raadsleden lieten weten dat het wel eens meer kan worden.

Aan de ene kant omdat wanneer de A4 aan de oostkant wordt verbreed, dat bedrijfsruimte gaat kosten. Aan de andere kant omdat de vraag met de dag lijkt te groeien. Zo kreeg wethouder Yvonne Peters hele serieuze verzoeken op haar bordje, de laatste maanden. Bijvoorbeeld van een logistiek bedrijf dat noodgedwongen was uitgeweken naar het Westland, maar terug wil. En van Müller Fresh Food Logistics, dat goederen in diepgevroren toestand op- en overslaat. Of bouwbedrijven uit Hoogmade die in de eigen kern hun vleugels willen uitslaan.

Voor die laatste ondernemers denkt de gemeente aan de Bospolder bij Leiderdorp en, voor Leimuidense bedrijvigheid, aan het alsnog realiseren van Drechthoek II.

Maar ook in Roelofarendsveen is ruimte nodig, benadrukten ondernemers als Henk van Leeuwen van Müller Fresh Food Logistics: ,,We groeien hard en staan op het punt dat we klanten moeten teleurstellen omdat hier de ruimte voor hun waar ontbreekt.’’ Wat VVD-raadslid Peter van Dijk deed uitroepen dat het ’niet acceptabel is dat ondernemers hier hun ambities niet kunnen waarmaken omdat ze geen ruimte zien’.

Vijf generaties

Ook Eric Dobbe van het 180 werknemers tellende Dobbe transport gaf aan meer hectares te willen. Als het even kan in Roelofarendsveen, waar het bedrijf al vijf generaties zit: ,,Wat wel wat zegt over de binding.’’ Voordat het bedrijf vijftien jaar geleden van de Korte Goog naar Veenderveld overstapte, had het onder meer in Nieuw-Vennep gekeken: ,,Daar was ook toen alle ruimte.’’

Op de vraag wat personeelsleden zouden vinden van een overstap naar de Haarlemmermeer, zeiden ze: ,,We willen graag bij Dobbe werken, maar Nieuw-Vennep vinden we te ver.’’ De logistiek manager snapt dat: ,,Men wil als het even kan op het fietsje naar het werk komen.’’

Hij denkt dat het antwoord nog steeds geldt. ,,Veel van de mensen van toen werken er nog steeds, tot ons genoegen. Want het zijn trouwe en goede mensen.’’ Ook voor toekomstige werknemers is het belangrijk om in de buurt stageplekken te hebben en mogelijkheden om in vakantieperiodes of avonduren een centje bij te verdienen. Dat benadrukte ondernemer en voorzitter van Veenderveld, Barry Verdel. ,,Werken zit hier in het DNA. En het is wel het beste om dat in je eigen omgeving te doen en te leren.’’ Ook voor de gemeente, ’die flink heeft gebouwd’, zou bedrijvigheid belangrijk zijn. ,,Zo voorkom je een slaapgemeente te worden.’’

Nu de behoefte aan extra bedrijventerreinen lijkt te zijn aangetoond, wordt de komende tijd verder gepraat over waar, hoeveel en hoe. Om speculatie te voorkomen zal dat deels achter gesloten deuren gebeuren. Belangrijk punt lijkt daarbij: hoe zorg je dat de extra ruimte vooral aan plaatselijke bedrijven ten goede komt? Volgens VVD-wethouder Peters is dat lastig af te dwingen zolang de gemeente zo’n project niet ontwikkelt. Maar daar leek ook haar eigen partij geen genoegen mee te willen nemen. Zo klonk uit die hoek de suggestie om ’eventueel mee te participeren’. En als ergens inderdaad een lokaal bedrijf de vleugels kan uitslaan, wil het Pro Kaag en Braassem van Laura van Klink niet te moeilijk doen over milieucategorieën.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.