Premium

GGZ-instelling Rivierduinen mag geen hulp weigeren aan autistische René de G.

GGZ-instelling Rivierduinen mag geen hulp weigeren aan autistische René de G.
Den Haag

GGZ-instelling Rivierduinen mag de autistische patiënt René de G. uit Leiden niet weigeren als hij met spoed moet worden opgenomen omdat hij in crisis is. Ook voor een behandeling moet De G. daar terecht kunnen of na schriftelijke toestemming van de leiding van de instelling. Maar het contactverbod met een hulpverleenster is niet van tafel.

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag maandag bepaald. De G. moet zich verder houden aan de bepalingen die hem als stalker van een hulpverleenster van Rivierduinen eerder zijn opgelegd. Zo heeft hij voor twee jaar een contactverbod met de vrouw opgelegd gekregen en mag hij zich niet binnen een straal van honderd meter van haar huis of haar werk komen.

Zijn advocaat was in hoger beroep gegaan omdat De G. volgens hem niet wordt opgenomen ondanks het feit dat de instelling dat wel moet doen. Volgens zijn advocaat gaat het de hele tijd mis met het contactverbod. Hij wilde daarom dat het contactverbod werd opgeheven. Maar daar gaat het hof niet in mee. ,,Zeer onbevredigend”, vindt hij.

De G. heeft in 2014 en 2015 zijn toenmalige begeleidster gestalkt. Justitie verdacht hem ook van bedreiging maar daarvan spreekt het hof hem vrij. De G. was verliefd en dacht dat de liefde wederzijds was. Toen de verpleegkundige hem afwees, kon hij dat niet verkroppen en ging hij langs op haar werk. Hij is obsessief maar dat hoort bij zijn stoornis.

De G. zat vier weken vast.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.