Premium

De heilige eik van Oegstgeest staat vergeten aan de rand van het schoolplein

De koningslinde, die in 2013 werd geplant tijdens de inhuldiging van koning Willem Alexander, is eigenlijk een heilige eik.
© Foto Hielco Kuipers
Oegstgeest

Aan de rand van het schoolplein van openbare basisschool De Vogels in de wijk Poelgeest staat een dunne, stakerige eik, die niet veel indruk maakt. Dat is hem dan, ’den heiliche eijk’ van Oegstgeest. Maar goed, hij is nog maar 25 jaar oud en de grond waarin hij staat, platgetrapt door duizenden kindervoetjes, lijkt voor voorspoedige groei niet erg geschikt.

Ter hoogte van de Wijttenbachweg in Oegstgeest, in wat nu winkelcentrum Lange Voort is, lag in de 16de eeuw een terrein dat ’Ouden-Hof’ heette. Hij is te zien op een kaart van landmeter Jacob Coensz., die omstreeks 1550 het dorp in kaart bracht. Uit archeologische opgravingen in 1941 bleek dat in deze hof een ronde burcht heeft gestaan met een diameter van 20,5 meter. Hij stond op een terp, zij het niet zo’n hoge als de Leidse burcht, en is omstreeks 1200 opnieuw met bakstenen opgemetseld. De geschiedenis van de burcht gaat ver terug. De eerste bouw is mogelijk terug te voeren tot het jaar 720. In dat jaar veroverden de Franken hier gebieden terug die zij in de jaren daarvoor waren kwijtgeraakt aan de Friese koning Radbod.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.