Premium

Jeroen Bleekemolen is zege Le Mans alweer kwijt: ’Een enorme opdoffer

Jeroen Bleekemolen is zege Le Mans alweer kwijt: ’Een enorme opdoffer
Aerdenhout

Maandagavond rond tien uur kreeg Jeroen Bleekemolen tijdens een avondje uit met de familie een telefoontje dat de vloer onder zijn voeten vandaan sloeg. De organisatie van de 24 Uren van Le Mans had besloten het team van Ben Keating de zege in de GTE Am-klasse af te nemen.

Sterker nog; door een diskwalificatie werd de winnende paars-oranje Ford GT van Bleekemolen, Keating en Fraga volledig geschrapt uit de uitslag. Tijdens de afsluitende controle bleek dat de tank van de bolide 100 milliliter brandstof meer kon bevatten dan de reglementaire 96 liter. De inhoud van een bescheiden wijnglas. Dat nekte Bleekemolen en de zijnen.

Maar ook als de Ford GT de strenge eindkeuring had weten te doorstaan, was het team van Keating de eindzege kwijt geweest. De tankinstallatie in de garage bleek iets te gul afgesteld waardoor de tankbeurten een fractie sneller gingen dan was toegestaan. De tijdstraf die op maandag alsnog werd uitgedeeld had het team op de tweede plek doen belanden.

,,Vandaag gaat het wel weer’’, aldus Bleekemolen een dag na de onheilstijding. ,,Maar de opdoffer die ik maandagavond kreeg was enorm. Omdat je eigenlijk nog midden in de race zit. Het afsluitende uur op zondagmiddag en de uiteindelijke zege leverden een emotionele achtbaan op. Iedereen stond te huilen op het podium. Als je een dag later hoort dat de winst je wordt afgepakt, ben je eventjes helemaal nergens meer. Omdat ik nog altijd de vermoeidheid en de spierpijn voelde. Dat maakt je kwetsbaar waardoor zo’n mededeling er enorm in hakt.’’

Hoewel het de Ford GT van Keating Motorsports ook al tijdens de race zeer moeilijk werd gemaakt, spreekt Bleekemolen niet over een complottheorie. ,,Dat ze op maandag zo lang hebben gezocht naar een technisch mankement, is opmerkelijk. Maar dat ze uiteindelijk iets hebben gevonden komt door een fout van het team. Hoe klein ook. Ze hebben simpelweg te nadrukkelijk de grenzen opgezocht. Zowel met betrekking tot de tankinhoud als de snelheid van de tankinstallatie.’’

Bleekemolen denkt dat de tank tijdens de race ietsje is vergroot. ,,Er komen zulke enorme krachten vrij, dat het ongetwijfeld mogelijk is dat zo’n tank als het ware vervormt.’’ Naast de mentale opdoffer heeft het team van Keating ook een sportieve uppercut moeten incasseren. Een Le Mans-winnaar is verzekerd van een startbewijs voor het jaar erna. Door de diskwalificatie krijgt Keating in 2020 gewoon weer te maken met loodzware toelatingseisen.

Meer nieuws uit Sport