Personeel LUMC luidt de noodklok: ’Patiëntenzorg in gevaar’

Spoedeisende Hulp van het LUMC.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiden

Patienten op de spoedeisende hulp van het LUMC in Leiden krijgen vaak niet de zorg die ze nodig hebben. Dieptepunt was in februari toen een patient kwam te overlijden, doordat er onvoldoende gespecialiseerd personeel beschikbaar was.

Dat verklaren 26 artsen en verpleegkundigen aan Nieuwsuur. Die besteedt er dinsdagavond aandacht aan. Personeel vreest dat de situatie op de SEH verder verslechtert als het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag per 1 juli sluit voor spoedeisende patienten.

Achteraf is niet vast te stellen of de man bij een adequate behandeling nog in leven zou zijn, maar de gemaakte fouten zijn volgens de medewerkers van de SEH het gevolg van structurele overbelasting van het personeel.

Personeelsleden van de Intensive Care moeten in noodsituaties werken op de SEH. Gevolg is dat IC-bedden dichtgaan en dat is verplaatsen van het probleem, bevestigen ook verpleegkundigen aan deze krant de hoge personeelsdruk.

De raad van bestuur herkent de problemen. ,,Het LUMC probeert op meerdere manieren capaciteitsproblemen aan te pakken’’, stelt het ziekenhuisbestuur in een officiele reactie. ,,Dat doen we in eigen huis en in samenwerking met de regio. We moeten daarbij ook constateren dat er nog werk aan de winkel is.’’

Het LUMC verwacht dat er inderdaad een extra toestroom van patienten naar het Leidse ziekenhuis komt als de SEH van het Bronovo over enkele weken dicht gaat. Maar een exacte inschatting is volgens het LUMC nog niet te geven. Mocht er meer toestroom komen dan verwacht, dan zoekt het ziekenhuis binnen de regio naar oplossingen.

Over het sterfgeval in februari meldt de raad van bestuur dat er een melding is gemaakt bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd. ,,Intern is er een onderzoek gestart. Hieruit moet blijken of het incident daadwerkelijk moet worden aangemerkt als calamiteit in het kader van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Het onderzoek loopt nog, het is daarom te vroeg om conclusies te trekken. We hebben vooralsnog geen aanleiding om te veronderstellen dat ’overcrowding’ (overbezetting, red.) te maken heeft met dit incident.’’

Lees ook de reactie van het LUMC

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.